Угрожен Атомски центар у Сарову

Федерални атомски центар у Сарову, угрожен након пожара који је избио у источном делу националног парка Мордовије. Специјалци министарстава за ванредне ситуације покушавају да локализују пожар.

Ситуација са пожарима у Русији се побољшава, али се распламсао пожар у републици Мордовији који представља опасност за град Саров, око 500 километара од Москве, где је смештен Федерални атомски центар.

"Пожар који се пре два дана појавио након удара муње у источном делу националног парка Мордовије, распламсао се и сада представља одређену опасност", саопштио је начелник републичке управе на саветовању Министарства за ванредне ситуације Русије.

Према његовим речима, специјалци Министарстава за ванредне ситуације и одбране раде без паузе на локализацији пожара из три правца.

У Њижегародској области, где је смештен Нуклеарни атомски центар већ је беснео пожар који је претио центру и из кога су, како је било саопштено, биле евакуисане све радиоактивне материје. Према наводима медија, пожар је тада ушао на територију центра три километра, али је угашен.

Руски министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу рекао је да је ситуација с пожарима знатно побољшана и навео да су у 14 региона Руске Федерације пожари потпуно угашени, а да је последњих дана површина захваћена ватром смањена са 126.000 хектара на 64.000 хектара.

Према његовим речима, за протекла 24 сата број угашених пожара за 20 одсто већи је од нових, пренела је РИА Новости.

Киша гасила ватру у Москви 

Подмосковље и Москва су ноћас били захваћени олујом и јаком кишом, што је помогло гашењу ватре, али се зато поново осетио дим и гар, који је дошао до самог центра руске престонице.

Метеоролози предвиђају да ће се еколошка ситуација овог викенда и у Москви и у Подмосковљу погоршати, због дима и смога које носи ветар из суседних области.

Руска хидрометеоролошка агенција саопштила је да ће послати мобилну лабораторију за мерење радијације у југозападне рејоне Брјанске области која се граничи са Украјином, а која је била контаминирана након хаварије на Чернобиљској атомској станици 1986. године.

Власти су потврдиле да су контаминиране "брјанске шуме", такође гореле, а еколози су упозоравали да се са димом у ваздух могу подићи и нуклеране честице, што би повећало ниво радијације.

"У вези са тим што се неки радиоактивно-опасни објекти налазе непосредно поред зона у ватри, по наредби Агенције, од 13. августа у Брјанској области ће радити мобилна лабораторија за истраживање радијације, како би се оценила ситуација", наводи се у саопштењу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво