Барак одговоран за напад на конвој

Израелски министар одбране Ехуд Барак преузео пуну одговорност за смртоносни упад израелских командоса на турски брод. Барак сматра да је флотила била планирана провокација.

Oдговорност за смртоносни упад израелских командоса на турски брод, који је 31. маја носио помоћ Појасу Газе, преузео је израелски министар одбране Ехуд Барак, напомињући да је влада предвидела опасност од насиља, када се одлучила на акцију.

Сведочење министра одбране оцењује се као контрадикторно сведочењу израелског премијера Бенџамина Нетанијахуа, који је рекао да су се дискусије пре упада углавном усредсредиле на могуће последице на односе с јавношћу и реакције у медијима, док је опасност од насиља само узгред поменута.

Сведочећи пред израелском истражном комисијом, Барак је преузео пуну одговорност за инструкције дате војсци да пресретне шест бродова, у конвоју који су покушали да пробију блокаду палестинске територије.

"Ја сносним свеопшту одговорност за све што се догодило у системима под мојом командом. Сносим одговорност за наредбе дате на политичком нивоу", рекао је Барак комисији коју предводи пензионисани судија Врховног суда Јаков Туркел.

"Одлука да се заустави флотила донета је после помног испитавања опција на располагању од стране премијера и седморке", казао је Барак, мислећи на форум од седам министара који чине ужи састав владе задужен за безбедност.

Министар одбране Израела је, међутим, додао да "одлучивање на политичком нивоу није разлог за реалност која је искрсла на крају операције", што су неки медији оценили као упирање прста у израелску армију.

Могућност "екстремног сценарија"

Пет дана пре упада, у коме је погинуло девет турских пропалестинских активиста, форуму седморице представљен је нацрт операције који је укључио обавештајне процене и бројне могуће исходе, укључујући и могућност "екстремног сценарија", изјавио је Барак.

Израелска војска тврди да су се командоси укрцали на конвој са неубојитим оружјем при руци и да су отворили ватру када су схватили да су им животи у опасности, на највећем пловилу у конвоју "Мави Мармара".

Израелски министар одбране је прецизирао и да политички ешалон одлучује шта треба урадити и преузима одговорност, а војни одлучује како да се то уради и, такође, преузима одговорност.

"У овом случају, војни ешалон није рекао да се не може извести. Рекли су - биће тешко, али урадићемо то", казао је Барак, истакавши да је најављено да ће бити "узнемирујућих призора".

Барак је оценио и да је флотила била планирана провокција, с циљем да се понизи Израел. "Израел се бори да опстане у једном од најтежих углова света. Ово није Америка, ни северна Европа", рекао је Барак.

"Блокада је неопходна, да би се зауставило претварање Газе у велико складиште оружја које ће бити употребљено против грађана наше државе", истакао је израелски министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво