Нелсону Мандели у част

Поводом 91. рођендана бившег председника Јужне Африке Нелсона Манделе одржан концерт у Њујорку. Због крхког здравља, Мандела није допутовао у Њујорк.

Стиви Вондер, Арета Френклин и Квин Латифа само су неки од учесника хуманитрног концерта одржаног у суботу увече у Њујорку поводом 91. рођендана Нелсона Манделе.

Концерт у част бившег председника Јужне Африке, приређен у "Рејдио сити холу" , завршен је песмом "Happy Birthday" у извођењу Стивија Вондера, којем се на бини придружила већина уметника.

Тиме је окончана недеља дана прослава у част борца против апартхејда и добитника Нобелове награде за мир који, због крхког здравља, није путовао у Њујорк.

Током концерта је приказана његова видео порука, у којој се захваљује публици и уметницима.

Друга видео порука која је добила громки аплауз, била је порука америчког председника Барака Обаме, који је, такође, пожелео срећан рођендан Нелсону Мандели.

Фондација "Мандела", која се стара о политичкој заоставштини првог црног председника Јужне Африке, установила је ове године Манделин дан, који се поклапа са његовим рођенданом, 18. јулом.

Фондација је апеловала на све људе да на тај дан 67 минута посвете чињењу добрих дела, а тих 67 минута симболизују број година које је Мандела провео борећи се против апартхејда.

Њујоршки концерт је имао за циљ скупљање добротворних прилога за борбу против сиде у оквиру "Кампање 46664", која тај назив носи по затворском броју који је Мандела имао током 27 година робијања по јужноафричким затворима.

На концерту је наступила и Карла Бруни-Саркози која је, после удаје за председника Француске Николу Саркозија, изјавила да неће јавно наступати докле год је он на челу француске државе.

Овај пут је, међутим, начинила изузетак због свог ангажовања у борби против сиде.

Карла Бруни-Саркози, чије је брат умро од сиде, амбасадорка је Светског фонда за борбу против те болести.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи