Врућине повећале смртност у Москви

Услед великих врућина, дима и смога, у Москви скоро удвостручен број смртних случајева. У наредних пет дана, може се очекивати мање снижење температуре, док ће се смог и гар од пожара над Москвом задржати до краја недеље.

Број смртних случајева, у главном граду Русије, последњих дана, двоструко је већи, саопштиле су здравствене власти Москве, која је заједно са Подмосковљем, већ више од месец дана, изложена неуобичајено високим температурама, смогу од пожара и суши.

Уобичајено је да умире 360 до 380 људи дневно, сада је тај број око 700. Смртност се повећала два пута, рекао је начелник одељења за здравство у московској влади Андреј Сељцовски, пренела је агенција РИА Новости.

Житељи московске области више дана изложени су задимљености од тињања тресетишта, а концентрација угљен-моноксида премашује дозвољени ниво неколико пута.

Руски електронски медији преносе изјаве лекара да је, међу умрлима, највише оболелих од кардио-васкуларних проблема и оних који се излажу физичким напорима, у условима велике врућине, а у ризичној групи су и грађани са слабијим плућима и бронхијама.

Миленијумски рекорд

Агенција Интерфакс пренела је изјаву начелника руске Хидрометеоролошке службе Александра Фролова да таква врућина није погодила централни део Русије, протеклих хиљаду година.

Од настанка земље, може се рећи за период од хиљаду година, ништа слично, када је реч о врућинама, нисмо уочили нити регистровали, никада, ни ми, ни наши преци, рекао је Фролов, додајући да дим од пожара у руским регионима не представља опасност за Европу.

Данас Московљане поново очекује висока температура ваздуха (између 37 и 39 степени Целзијусових), а Итар Тас наводи да би могао, поново,да буде оборен рекорд, након што је јуче, у Москви, забележен 36,1 степен, у односу на 33,3 степена, колико је регистровано 1932. године.

Директор Метеоролошког бироа за Москву и Подмосковље Алексеј Љахов изјавио је да се, у наредних пет дана, може очекивати мање снижење температуре, а да ће се, до среде или четвртка, променити правац ветра и да ће се у Москви лакше дисати.

Заменик директора Федералног хидрометеоролошког завода Дмитриј Киктев рекао је да ће се смог и гар од пожара над Москвом задржати најкраће до краја ове недеље.

Заменик градоначелника Владимир Ресин каже да нема основа да се у Москви уводи режим ванредне ситуације и да је стање под контролом.

Министарство за ванредне ситуације саопштило је да у Подмосковљу горе 42 пожара, на површини од 154 хектара.

Нормалан ваздушни саобраћај

Служба за ваздушни саобраћај, Росавијација, саопштила је да задимљеност нема значајнији утицај на рад московских аеродрома.

За протекла 24 сата, са "Шереметјева", "Домодедова" и "Внукова", одлетело је више од 100.000 људи - слетело је 879, а одлетело 845 авиона, а није полетело 14 и слетело осам авиона.

Интерфакс наводи да, према подацима Министарства за ванредне ситуације и цивилну одбрану, тренутно има 76 великих пожара, на укупној површини од близу 160.000 хектара.

Уралски регионални центар Министарства, саопштио је данас да је смањена површина шумског пожара у рејону Сњежинска, где је смештен Федерални нуклеарни центар.

Пожар је био локализован још јуче, а његова ликвидација траје непрестано, навели су стручњаци регионалног центра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво