Забрањено пушење у Турској

Турске власти од данас уводе забрану пушења у ресторанима, кафићима и осталим јавним местима. Забрана је ступила на снагу упркос противљењу власника барова и кафана, који страхују да ће изгубити муштерије.

Турска се од данас придружује земљама у којима је потпуно забрањено пушење у баровима и ресторанима и прекинути дубоко укорењену традицију у земљи.

Анкара је већ почетком 2008. године забранила пушење у државним просторијама, на радном месту и на јавним местима, али је тада дозвољен рок од 18 месеци да се та мера примени и на ресторане и кафиће, што истиче у недељу.

Власници ресторана, барова и кафића мораће да склоне пиксле са столова и истакну натписе о забрањеном пушењу, као и да одбију да послуже оне који и поред тога желе да запале цигарету.

Непоштовање закона власници локала платиће казном од 5.600 турских лира (2.595 евра), док ће појединци који крше закон бити кажњени са 69 лира (32 долара).

Министарство здравља је уз помоћ Светске здравствене организације (СЗО) обучило 5.000 инспектора који ће надгледати спровођење закона, од којих ће 1.000 бити распоређено у три највећа града у Турској - Истанбулу, Анкари и Измиру.

"Наш је циљ за сада да се смањи стопа пушења међу одраслим становништвом за 20 одсто", рекао је Токер Ергодер, који је задужен за програм против пушења у Турској испред СЗО-а.

Према подацима организације Јесилај која се бори против пушења и конзумирања алкохола, око 40 одсто становника Турске изнад 15 година старости пушачи су. Они конзумирају око 17 милиона паклица цигарета дневно.

Преко 100.000 људи умре сваке године у Турској од болести везаних за пушење, према званичним подацима.

Ергодер је рекао да је оптимиста по питању спровођења нових правила и рекао да се већ ситуација побољшала у Турској, да људи више не поклањају цигарете за празнике, што су раније чинили, и да пазе да не пуше поред деце.

Ергодер сматра да је у току "велика промена". Иако су бројне развијене земље увеле законе о забрани пушења релативно мали број је потпуно забранио цигарете на јавним местима, у ресторанима и баровима.

У Европској унији 11 земаља је увело забрану пушења. Од тог броја њих две - Ирска и Велика Британија - забраниле су пушење на свим јавним местима.

Осталих девет - Италија, Малта, Француска, Шведска, Финска, Летонија, Словенија, Холандија и Грчка - дозвољавају да се одреде просторије за пушење у баровима и ресторанима.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи