Поплаве у свету

Пакистанске власти евакуисале више од пола милиона људи из провинције Синд, која је погођена највећим поплавама у последњих 80 година. У поплавама у индијском делу Кашмира најмање 130 људи страдало, преко 400 повређено, а многи се воде као нестали.

Евакуисано више од пола милиона људи из провинције Синд у Пакистану, који је погођен највећим поплавама у последњих 80 година. 

Према проценама у Пакистану је угрожено 12 милиона људи. Водена бујица је однела више од 1.600 живота, "прогутала" читава села, заразне болести увелико узимају данак, а залихе воде и хране нестају.

Због уништених мостова и путева, хуманитарне службе тешко се пробијају до удаљених крајева.

Према речима грађана који живе на подручјима која су погођена непогодама, поплаве не само да су однеле људске животе, него и приносе, стоку, а у кућама које су опстале толико је муља и блата да је у њих немогуће ући.

Уједињене нације и Сједињене Државе обећале су раније десет милиона долара помоћи, Велика Британија осам, Кина милион и по долара.

Европска комисија недавно је деблокирала 30 милиона евра за Пакистан.

Поплаве у Индији

Поплаве ствараји и огромне проблеме становницима Индије. Број жртава поплава у индијском делу Кашмира попео се на најмање 130, а преко 400 је повређено док се многи воде као нестали после обилних киша у претходна два дана.

За неколико страних туриста се верује да су међу угроженима, саопштило је индијско Министарство спољних послова.

Многи туристи који путују у тај део Индије ради спортских авантура и сплаварење, остали су затечени.

Око 2.000 страних туриста налази у региону Ладакх погођеног поплавама, али за сада нема информација да је било који од туриста повређен или изгубио живот.

Више хиљада војника укључено је у спасавање становништва, али обилне падавине ометају операције.

Аеродром у граду Леху, који је смештен међу низ будистичких манастира, отворен је и авиони довозе тимове за елементарне непогоде, лекаре и комуникациону опрему.

Град Лех се налази у држави Џаму и Кашмир на, око 3.500 метара изнад нивоа мора у пределу високе пустиње, где обично има мало падавина.

Варшава под Водом

Снажна олуја погодила је Пољску, а због обилних падавина и у Варшави су поплављене многе куће, путеви и једна болница.

Власти су евакуисале већи број људи, међу којима путнике аутобуса који је у петак због поплаве остао блокиран на аутопуту у Варшави.

У главном граду Пољске је због поплаве затворено неколико станица подземне железнице. Медији су известили да је вода продрла у подруме многих кућа и једне болнице.

Ватрогасна служба је саопштила да је примила око 1.500 позива због поплављених кућа и путева.

Олуја је оборила многа стабла и однела кров једне куће у предграђу Варшаве.

Пољска се још опоравља од поплава крајем пролећа, у којима је живот изгубило више од 20 људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи