Примирје између Израела и Либана

Израелци и Либанци договорили се да поштују резолуције о примирју, иако је недавни инцидент око спорног дрвета на граници претио да прерасте у већи сукоб. Командир УНИФИЛ-а Алберто Асарта Куевес позвао обе стране на уздржаност.

Након смртоносног окршаја у уторак на граници између Израела и Либана, који је запретио да прерасте у већи сукоб у ионако напетом региону високи представници израелске и либанске војске договрили су се са командиром мировних снага Уједињених нација (УНИФИЛ) у Либану да поштују резолуције Савета безбедности.

Командир УНИФИЛ-а, генерал-мајор Алберто Асарта Куевес позвао је обе стране на уздржаност и избегавање "сваке акције која ће повећати напетост". Командант је рекао да се окршај истражује, али је обелоданио прелиминарне резултате истраге.

"Обе стране су поновиле посвећеност прекиду непријатељстава и преузеле на себе обавезу да раде са УНИФИЛ-ом како би се осигурало да се насиље избегне у будућности", наведено је у саопштењу после састанка одржаног на граничном прелазу Накура између две земље.

Насиље у уторак је почело након што су израелски војници покушали да уз помоћ крана преко граничне ограде посеку гране дрвета које им је ометало електронске направе за праћење нелегалних покушаја преласка границе.

Израелска армија је тврдила да је дрво било на израелсксој територији, а либанска војска је оптужила израелске војнике да су ушли на територију Либана.

У среду је либански министар информација Тарик Митри потврдио да је подручје у које су израелски војници ушли било јужно од плаве линије, односно граничне линије коју су утврдиле УН након израелског повлачења из јужног Либана 2000. године, али ипак на либанској територији.

Либан и Израел се не слажу о путањи плаве линије на појединим местима.

"УНИФИЛ је утврдио да је дрвеће које је секла израелска војска лоцирано јужно од плаве линије, на израелској страни", рекао је војни портпарол УНИФИЛ-а Нареш Бат.

У Вашингтону је портпарол Стејт департмента Пи Џеј Кроули истакао да је пуцњава либанских оружаних снага на израелске војнике била потпуно неоправдана и недозвољена, па је поново  позвао обе стране на уздржаност.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је у међувремену изјавио да сматра владу у Бејруту и палестински Хамас одговорним за ескалацију насиља на северној и јужној израелској граници.

"Немојте тестирати нашу одлучност да бранимо наше цивиле и војнике. Наша политика је јасна: Израел одговара и одговориће агресивно на сваки напад на њих", рекао је Нетанијаху, чије је саопштење први пут емитиовано у видео форми.

Израелски војни експерти упозоровају да је најновије насиље повећало напетост и да постоји опасност од нових сукоба овог лета.

Нетанијаху сматра палестински Хамас одговорним за ракетни напад прошлог петка на израелску луку Ашкелон. Он је оптужио Хамас и за ракетни напад у понедељак са Синаја на израелску луку Ејлат и оближњу јорданску луку Акаба, у коме је погинуо један Јорданац.

Уследио је инцидент на северној граници с Либаном, када су убијена три либанска војника, један либански новинар и израелски војни официр.

Војни експерти упозоравају да би нови рат на југу Либана био разорнији него прошли, у лето 2006. године, у коме је погинуло више од 1.200 Либанаца и 158 Израелаца.

Израел верује да је либански исламистички Хезболах из Сирије набавио делекометне ракете "скад". Израелске званичнике такође брине опасност од рата на два фронта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво