Берлускони прошао тест у парламенту

Посланици Берлусконијеве конзервативне партије надгласали захтев опозиције за изгласавање неповерења подсекретару у Министарству правде Ђакому Калијенду, умешаном у корупционашки скандал, чиме су осигурали опстанак Владе до јесени.

Влада италијанског премијера Силвија Берлусконија успешно је прошла први тест у парламенту после његовог разлаза са доскорашњим савезником Ђанфранком Финијем, са којим је пре две године основао странку Народ слободе.

Посланици из редова Берлусконијеве конзервативне партије надгласали су опозицију и њен захтев за изгласавање неповерења подсекретару у Министарству правде Ђакому Калијенду, умешаном у корупционашки скандал, чиме су осигурали влади опстанак бар до јесени, оцењују аналитичари.

Калијендо је оповргао било какву умешаност у корупцију и одбио да поднесе оставку.

"Ово је сигнал да влада остаје и да сада неће бити избора", рекао је Умберто Боси, лидер Северне лиге, партије из владајуће коалиције.

Данашње гласање у доњем дому италијанског парламента, чији је Фини председник, први је "обрачун" двојице лидера од како је дошло до поделе унутар њихове партије, а Финијеве присталице основале нову посланичку групу "Будућност и слобода за Италију".

Пре формирања те групе која броји 33 посланика, Берлусконијева влада је имала већину од 344 гласа у Доњем дому у парламенту. Тренутно има 316 посланика, што је неопходна већина у доњем дому од 630 посланика.

Финијеве присталице су се данас уздржале од гласања против владе, те је тако поражена опозиција која располаже са 269 места. Између две групе осцилира 19 посланика.

Против предлога опозиције гласало је 299 владајућих посланика, за је било 229, док је уздржаних било 75 посланика из редова центра и умерених струја, и већ су се појавиле и спекулације да би они могли да оснују посебну странку.

"Уздржаност је сасвим довољан сигнал да постоји велики проблем у Берлусконијевој већини", оценио је професор политичких наука на римском универзитету ЛУИШ, Ђовани Орсина који је додао да је тешко предвидети даљи ток догађаја.

"Можда ипак пронађу начин да сарађују, а можда ће се њихови путеви све више и више разилазити, што би отворило могућност за распуштање парламента и превремене изборе", навео је Орсина.

Аналитичари оцењују да ако би избори били одржани у скорије време, на њима би могао опет да добије Берлускони, јер Фини не би имао довољно времена да организује своју кампању. Мандат текућој влади истиче 2013. године.

Фини је навео да ће његови посланици подржати владу у случајевима спровођења заједничке изборне платформе на основу које је и изгласана коалициона влада 2008. Он је, међутим, истакао да ће се супротставити влади када процене да су њени потези неправедни или против општег добра.

Последњих месеци између Финија и Берлусконија били су веома напети односи. Фини је "пао у немилост" италијанског премијера због инсистирања на моралу и легалности у оквиру владе, као и на томе да званичници који су умешани у судске истраге треба да поднесу оставку.

Он је оштро критиковао Берлусконија и оптужио га да не поштује демократију и да покушава да управља владом као аутократски директор.

Берлускони је, пак, прошле недеље оптужио Финија за издају и завереништво, а странка Народ слободе је у саопштењу навела да Финијеви поступци и коментари више нису у складу са идеалима те партије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи