Затварње бушотине у Mексичком заливу

Упумпавањем муља, који је спречио даље изливање нафте, успешно завршена прва фаза затварања нафтне бушотине у Мексичком заливу, саопштио "Бритиш петролеум". Стручњаци одлучују да ли да пређу на другу фазу - затварање бушотине цементом.

Затварањем оштећеног нафтног извора у Мексичком заливу постигнут жељени исход и нафта више не истиче у море, саопштио је "Бритиш петролеум".

Британска компанија је прву фазу завршила успешно пошто је у бушотину упумпан муљ који је спречио даље изливање нафте. Стручњаци сада треба да одлуче да ли да пређу на другу фазу - затварање бушотине цементом.

Федерални званичници неће прогласити победу док не буду цементирали буштоину, а то се неће догодити у наредних неколико недеља, наводи агенција АП.

Око 75 одсто нафте која се излила у залив је покупљено, спаљено или разграђено у Мексичком заливу, саопштиле су америчке власти, додајући да је око 26 одсто изливене нафте и даље у мору или је испливало на обалу.

Изливање нафте почело је пре више од три месеца, након експлозије на нафтној платформи недалеко од обала Луизијане 20. априла, у којој је погинуло 11 радника. Од тада је у Мексички залив истекло око 776 милиона литара нафте.

После неколико безуспешних покушаја, истицање нафте је делимично стављено под контролу тек почетком јуна. Око три четвртине изливене нафте већ је елиминисано из Мексичког залива.

Сматра се да је ово највећа еколошка катастрофа у америчкој историји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара