Рат због дрвета

Савет безбедности Уједињених нација позвао Израелце и Либанце да се уздрже од насиља, после бизарног инцидента у коме су убијене четири особе. Бејрут и Тел Авив представили различите верзије догађаја. Истрага УН без закључка. Израел тражи од САД и Француске да обуставе војну помоћ Либану.

Једно дрво дуж "плаве линије" разграничења између Израела и Либана умало није довело до разбуктавања сукоба међу ионако непријатељски расположеним државама, али су се страсти, чини се, смириле, пошто је у паничној пуцњави страдало четворо људи, укључујући и једног новинара.

Савет безбедности, одмах пошто је завршена расправа о Косову, хитно се састао, да би расправљао о инциденту на граници између Либана и Израела и позвао две државе да учине све како би избегле даљу ескалацију насиља.

"Чланице Савета безбедности изражавају дубоку забринутост због овог инцидента који је проузрокова жртве на обе стране. Чланице позивају све стране да покажу највећу уздржаност и стриктно се држе обавеза које произилазе из резолуције 1701", рекао је председавајући најмоћнијег тела светске организације за август, руски амбасадор Виталиј Чуркин.

Савет безбедности се одредио према том инциденту, после извештаја који је предочио шеф мировних операција УН, некадашњи дипломата у Босни, Македонији и на Косову, Алан Лероа, који је рекао да ће УН коначни суд о околностима које су довеле до инцидента изрећи тек када читава истрага буде окончана.

Дипломатски извори на Ист Риверу, међутим, тврде да је до пуцњаве дошло после прилично бизарног следа догађаја, који је почео тако што су Израелци покушали да исеку једно дрво на либанском делу ограде, која отприлике води дуж "плаве линије".

Израелци су попели једног војника на кран, пребацили га преко ограде и покушали да исеку дрво, али су либански војници испалили неколико рафала у ваздух, наводно у знак упозорења. Убрзо затим, запуцали су и Израелци, који, како тврде Либанци, нису пуцали у ваздух.

Неколико тренутака касније, око ограде се водио прави мали рат, у коме су Израелци употребили и хеликоптере. Једна од тих летелица испалила је пројектил на либанско оклопно возило, у коме су страдала два војника и новинар који је на границу стигао како би пратио на који начин војска испуњава наређење председника Мишеча Слеимана "да штити границу".

Либанци су узвратили паљбу и убили израелског потпуковника Дова Харарија, док је још један војник тешко рањен.

"Израел сматра да је за овај напад одговорна влада Либана", наводи се у писму које су Израелци упутили генералном секретеру УН Бан Кимуну.

Готово истовремено, Израел је најавио да ће покренути опсежну дипломатску кампању, да би спречио даље испоруке војне помоћи Либану, наводећи да је то наоружање употребљено у нападу на израелске војнике.

"Државе испоручују модерно наоружање либанској војсци, како би се борила против Хезболаха, али га либанска војска употребљава за нападе на израелске војнике", пише дневник Херец, позивајући се на војне изворе у Јерусалиму.

Током претходних 12 месеци, Американци су Либану поклонили наоружање и војну опрему у вредности око 400 милиона долара, па се очекује да ће Израел затражити од Конгреса да се обустави тај програм.

Америка није желела да коментарише те најаве, ограничивши се на затворене састанке са амбасадорима Либана и Израела у Вашингтону, Даном Шапиром и Антоаном Шадидом, којима је јасно речено да пуцњава мора одмах да престане.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво