Укинута "Парада љубави"

Број мртвих на фестивалу електронске музике у Дуисбургу, порастао на 19, док је 45 особа у тешком стању. Почела полицијска истрага. Многи Немци пале свеће на месту трагедије. Организатор одлучио да се фестивал, познат као "Парада љубави", укине.

У масовној паници која је проузроковала прави стампедо на фестивалу електронске музике у Дуисбургу, познатом као "Парада љубави" погинуло је 19 особа, а више од 400 је повређено, од којих је 45 у тешком стању, саопштио је портпарол полиције.

Немачко Државно тужилаштво почело је официјелну истрагу поводом трагедије, потврдила је полиција, а шеф кризног штаба Волфганг Рабе је рекао да је предао Тужилаштву сву документацију о синоћњем догађају, али да у јавности, у циљу истраге, о томе не жели ништа да говори.

Ко је тачно крив за избијање масовне панике и стампеда се за сада не зна, а медији пишу о томе да је и раније било упозорења на могућност такве катастрофе.

Многи Немци јутрос пале свеће на месту трагедије, у земљи владају жалост и неверица, а оснивач "Параде љубави" Рајнер Шалер изјавио је данас да се она више неће одржавати.

"'Парада љубави' је одувек била миран догађај и весела забава", али ће заувек бити у сенци ове трагедије, рекао је Шалер и додао "Готово је са 'Парадом љубави'".

Шалер је говорио на конференцији за новинаре на којој се немачка полиција суочила са тешким питањима, али је пружила мало детаља о томе зашто је стотине хиљада људи усмеравано кроз један пролаз на бившу железничку станицу, где се забава одржавала, навео је АП.

Несрећа се догодила у једном тунелу и његовој околини када је организатор окупљенима на  фестивалу поручио путем разгласа да се врате из тунела, јер је терен где се одржавала манифестација био препун.

Дошло је до велике гужве и стампеда, а људи су настрадали и приликом неуспешног пењања на зид који је водио према излазу с терена.

Власти нису саопштиле да ли међу страдалима на фестивалу има странаца, али агенције подсећају да овакве манифестације привлаче велики број младих људи из свих делова Европе.

Фестивал "Парада љубави", на којем је учествовало око 1.400.000 људи, упркос трагедији, из безбедносних разлога није прекидан. Музика је искључена тек један сат пре поноћи.

Власти не окривљују обезбеђење, наводи лист Велт. Полиција и градске власти покренуле су истрагу која ће обелоданити шта је тачно изазвало несрећу.

Велт наводи да је Немачка у шоку, а саучешће породицама страдалих упутио је и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изразила је узнемиреност и тугу због несреће у Дуисбургу.

"Узнемирена сам и тужна. У овом тешком тренутку, мислим на породице жртава. Изражавам им саучешће. Ти млади људи су дошли да се забављају, умрли су, а неки су повређени", наводи се у поруци.

Вицеканцелар и министар иностраних послова Гидо Вестервеле такође је упутио телеграм саучешћа породицама жртава.

Градоначелник Дуисбурга каже да је реч о трагедији коју град није доживео.

У Немачкој се размишља да се фестивал техно музике који је планиран 2011. године у Гелзенкирхену откаже, наводи Велт.

Оригинални фестивал "Парада љубави" изникао је из мирних демонстрација 1989. у Берлину у велику прославу културе на отвореном, која је на врхунцу, 1999. године привукла чак милион и по људи.

Међутим, због финансијских тешкоћа и противљења власти, манифестација је 2006. пресељена у више градова у Немачкој.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво