Годишњица сукоба у Урумћију

Кинеска полиција обезбеђује град Урумћи на годишњицу сукоба Хан Кинеза и Ујгура, у којем је убијено око 200 људи. У граду је јутрос мирно, власти саветују Ујгурима да не излазе из својих кућа. Демонстрације Ујгура у многим деловима света.

Припадници полиције од јутрос су распоређени на улицама главног града кинеске области Синђијанг Урумћију, на прву годишњицу међуетничких сукоба.

Сукоби су 5. јула 2009. избили између Ујгура, већинског муслиманског народа у провинцији Синђијанг и Хана, већинског становништва Кине. 

У Урумћију је од јутрос необично мирно, а власти су саветовале Ујгурима да не излазе из својих кућа, наводи агенција Франс прес

Више стотина полицајаца, међу којима има и припадника специјалних јединица за сузбијање демонстрација, распоређено је у граду, посебно у квартовима у којима живе Ујгури.

Возила кинеске војске патролирају по центру и околини града, а трг на којем су прошле године организоване демонстрације и одакле је почела побуна, затворен је због реновинарања.

Широм града је постављено око 40.000 безбедносних камера, којима се контролише ситуација на свим местима на којима може да дође до нереда.

У сукобима прошеле године је, према званичним подацима, погинуло више од 200 људи и више од 1.700 их је повређено.

Кинеске власти оптужују "сепаратисте" да су одговорни за сукобе. Око 200 људи је осуђено, а смртна казна је изречена за најмање 26 међу њима, од којих је до данас погубљено девет.

Уочи годишњице, око 150 припадника заједнице Ујгура из Француске, Немачке, Холандије и Швајцарске протестовало је у Паризу. 

Демонстранти су носили транспаренте на којима је било исписано "Стоп масакру Кинеза над Ујгурима" и скандирали "Терористичка Кина" и "Слобода, правда и независност за Ујгуре".

Они су такође упутили апел међународној заједници да помогне у покретању дијалога Пекинга и представника Ујгура.

У центру Токија јуче је протествовало неколико стотина Ујгура, који живе у Јапану, а протеста је било и у канадском граду Калгарију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара