Поново полицијски час у Урумћију

У главном граду кинеске провинције Синђанг поново уведен полицијски час. И поред наредбе да џамије у Урумћију остану затворене, најмање две исламске богомоље отвориле врата верницима. Муслимани широм света протестују против насиља над Ујгурима.

Полицијски час поново је уведен у Урумћију, главном граду кинеске провинције Синђанг, иако је био укинут у последња два дана после оцене кинеских званичнка да је град под контролом припадника безбедносних снага, јавио је Би-Би-Си.

Кинеске власти су наложиле да џамије у Урумћију остану затворене и да се молитве обављају код куће. И поред ове наредбе најмање две исламске богомоље отворене пошто се испред њих окупила велика група људи.

Петак је, за муслимане главни молитвени дан, подсећа Би-Би-Си и додаје да се очекивало да ће се код џамија окупити Ујгури. Због одбијања џамија да се повинују наређењу о затварању поново је уведен, предходно укинут, ноћни полицијски час.

Британска агенција Ројтерс преноси да је кинеска полиција разбила мање окупљање Ујгура у суседству Урумћија и да је ухапсила неколицину коју је одвела с рука изнад главе.

Група од неколико стотина муслимана окупила се у близини Беле џамије и поред забране окупљања. Присутна је била и наоружана полиција, док су оклопна полицијска возила блокирала улице око зграде џамије, а хеликоптер кружио изнад.

Урумћи је главни град ујгурске аутономне покрајине Синђанг на северозападу Кине. Из града на хиљаде људи покушава да побегне како Ујгури тако и Кинези.

Ситуација у граду је много мирнија него предходних дана и радње нормално раде, иако је град остао дубоко подељен.

Насиље је почело у Урумћију у недељу, када су Ујгури покренули протест због туче између Ујгура и Хана у фабрици играчака у јужној кинеској провинцији Гуангдонг.

У недељу је 156 људи, претежно етничких Хана, изгубило живот. Више од хиљаду је било повређено, док је више од 1.400 људи ухапшено.

Протести муслимана против насиља над Ујгурима

Муслимани широм света осудили су акције кинеских снага безбедности у етничким немирима у Кини, у које су били умешани Ујгури.

Највећи протести одржани су у Турској. У Истанбулу, око 5.000 људи окупило се у џамији Фатих како би се, након редовне молитве, молили за Ујгуре погинуле у насиљу и осудили кинеске власти. У Анкари, на сличној манифестацији окупило се око 700 људи а протести су одржани и у још седам других турских градова.

Турска је опрезно реаговала на немире у Кини. Премијер Реџеп Тајип Ердоган изјавио је у среду да се ради о "злочинима". Анкара подржава кинески суверенитет у Синђијангу али има културне везе са Ујгурима, који говоре језик сличан турском.

Протести сличног типа одржани су и у Аустралији, где су демонстранти у престоници Канбери, окупљени испред парламента, узвикивали "смрт кинеским терористима".

Два ујгурска емигранта бацили су каменице на кинеску амбасаду у Хагу, током протеста одржаних ове седмице. Четрнаест особа је након тих окупљања осуђено на затворске казне.

Шеф највеће муслиманске партије у Индонезији Тифатул Сембиринг затражио је да УН и западне земље изврше притисак на Пекинг како би окончао "масакре" у Синђијангу.

У Џеди, у Саудијској Арабији, Организација исламске конференције изразила је у уторак најдубљу забринутост након немира у Урмчију, престоници Синђијанга и затражила истрагу и брзо привођење правди одговорних за немире.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво