Петреус нови командант у Авганистану

Одлуком америчког сената, генерал Дејвид Петреус именован за команданта америчке војске у Авганистану. Петреус изјавио да подржава Обамин план о повлачењу из Авганистана 2011. године, али најавио и промене у начину вођења рата.

Амерички Сенат је једногласно потврдио именовање генерала Дејвида Петреуса за новог команданта америчких снага у Авганистану.

Председник Барак Обама је 23. јуна именовао Петреуса на положај војног команданта у Авганистану, пошто је то место остало упражњено, након што се генерал Стенли Мекристал повукао због скандала насталог појављивањем текста у штампи, у којем су бивши командант и његови најближи сарадници критички говорили о људима из председниковог окружења.

Током саслушања пред члановима одбора Сената, Петреус је оценио безбедносну ситуацију у Авганистану као крхку и нестабилну.

Нови командант америчких и НАТО снага у Авганистану је истакао да подржава план председника Обаме да повлачење трупа из Авганистана започне у јулу наредне године, али је оставио отвореном могућност да предложи померање рокова.

Петреус је најавио преиспитивање досадашњих правила војног ангажмана у Авганистану, која су наилазила на критике у редовима америчких трупа.

Генерал Мекристал је стриктно следио та правила која су, водећи рачуна да се избегну цивилне жртве, налагала рестриктивност у коришћењу ваздушних удара и артиљерије, што је, међутим, довело да пораста губитака.

Петреусовим дипломатским и политичким способностима се приписује успех у смиривању побуне у Ираку, али генерал је признао да је ситуација у Авганистану другачија и, можда, тежа него у Ираку.

У САД преовлађује мишљење да је Петреус најбољи човек за посао у Авганистану, због чега није било сумње да ће добити подршку Сената.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво