Председник Филипина положио заклетву

После полагања заклетве, Бенињо Акино постао је нови председник Филипина. Акино у инаугурационом говору обећао да ће искоренити корупцију и побољшати инвестициону климу.

Син убијеног опозиционог лидера и бивше председнице Филипина Бенињо Симеон Акино Трећи положио је заклетву за 15. председника те азијске државе. Акино је на недавним изборима 10. маја однео убедљиву победу.

Полагању заклетве присуствовало је, како су јавили светски медији, најмање пола милиона људи.

Акино је у говору одржаном том приликом рекао да ће испунити предизборно обећање да ће искоренити корупцију, побољшати инвестициону климу у тој сиромашној земљи и покушати да пронађе праведно решење за окончање дуготрајне побуне муслиманских сепаратиста на најисточнијем филипинском оствру Минданао.

Акино је у предизборној кампањи обећао и да ће модернизовати правосудни систем, навеле су агенције.

Претходни председник Филипина Глорија Аројо рекла је да се не плаши спровђења истраге против ње, будући да је нови председник најавио оснивање "комисије за утврђивање истине" која ће имати задатак да истражи корупцију његових претходника на тој функцији.

"Моји родитељи су се залагали за демократију, мир и просперитет и за то су дали живот и ја ћу наставити да идем њиховим стопама", поручио је Акино полажући заклетву.

Акинов отац Бенигно Акино млађи, који је био опозициони сенатор за време председника Фердинанда Маркоса, убијен је 1983. године по повратку из егзила.

Његова мајка Кори Акино постала је 11. председник Филипина и прва жена на тој функцији после 1986. године и на том положају је остала до 1992. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи