Обрачун нарко картела у Мексику

Након јучерашњег убиства кандидата за гувернера северне државе Тамаулипас у Мексику, Родолфа Тореа и његових сарадника, локални званичници, ипак, најавили изборе. Тореова странка затражила хитно хватање починилаца убиства.

У Мексику су настављени обрачуни нарко картела. Популарни кандидат за гувернера северне државе Тамаулипас Родолфо Торе и четворица његових сарадника, чланова једне опозиционе партије, убијено је у близини главног града те државе.

Претпоставља се да је убиство дело зараћених нарко картела у чијим окршајима је последњих месеци у тој мексичкој држави убијено више стотина људи.

"Упркос томе, избори ће бити одржани према плану, а очекује се да та опозициона странка именује другог кандидата", рекао је локални изборни званичник Артуро Муниз.

Четрдесетшестогодишњи Родолфо Торе налазио се у аутомобилу у близини Сиудад Викторије, престонице Тамаулипаса, када су на возило пуцали наоружани нападачи.

Опозициона Институционална револуционарна партија, чији је Торе био члан, затражила је хитну истрагу и хватање починилаца убиства.

Председник Фелипе Калдерон оптужио је нарко картеле за егзекуцију рекавши да покушавају да се убаце у изборни процес.

"Организовани криминал је стална претња Мексику. Позивам грађане да збију редове и супротставе му се", рекао је шеф мексичке државе.

Према речима министра унутрашњих послова Мексика Фернанда Гомеза, мексичко друштво и влада не могу да дозволе оваква убиства која представљају претњу по мир и безбедност свих Мексиканаца.

"Овај чин наглашава потребу борбе против организованог криминала на свим фронтовима", невео је Гомез. 

Друга главна партија, Странка националне акције председника Калдерона саопштила је да ће у преостала три дана до избора обуставити кампању свог кандидата за гувернера.

Напади и претње кандидатима за локалне изборе у 12 држава, заказане за наредну недељу, изазвали су бојазни да нарко-картели покушавају да купе политичаре, а убијају и застрашују оне који се томе противе.

Тамаулипас је један од главних коридора за кријумчарење дроге намењене америчком тржишту.

Родолфо Торе је највиши кандидат за изборе у Мексику који је убијен још од случаја председничког кандидата Луиза Доналда Колозија, такође из Институционалне револуционалне партије, што се догодило пре 16 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи