Почело суђење Норијеги

У Паризу почело суђење бившем панамском диктатору Мануелу Норијеги. Оптужен због прања новца зарађеног трговином кокаину, Норијега због истог злодела већ одлежао 20 година затвора у САД.

Суђење бившем панамском диктатору Мануелу Норијеги, оптуженом за прање новца зарађеног продајом дроге, почело је данас пред судом у Паризу.

Након 20 година проведених у затвору у америчкој држави Флориди због изнуђивања и прања новца, Нориега је у априлу изручен Француској како би се суочио са оптужбама за прање више милиона долара зарађених трговином кокаина, кроз три француске банке, које је искористио за куповину три луксузна апартмана у Паризу.

Норијега и његова супруга осуђени су у одсуству за исто дело на десет година затвора, у јулу 1999.

Француска је пристала да организује ново суђење уколико Норијега буде изручен, a његова супруга Фелисидад Сиега налази се у Панами, где против ње није подигнута никаква оптужница.

Норијега тврди да се борио против трговине дрогом и да је новац добио из других извора, укључујући уплате америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА).

Панамски диктатор годинама је сматран корисним човеком за ЦИА пре него што се удружио са наркодилерима и био умешан у смрт једног политичког противника, навео је Ројтерс.

Почетак суђења у Паризу обележиле су притужбе Норијегиних адвоката на услове у затвору Санте у Паризу где је оптужени смештен.

Адвокати, такође, сматрају да изручење оптуженог треба да буде поништено пошто он у Француској нема статус ратног затвореника.

Норијега, који је свргнут са власти после америчке инвазије 1989, имао је у затвору у Мајамију засебну просторију и право да носи војну униформу и ознаке, навела је британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво