Не јењава сукоб у Кини

Припадници већинског кинеског народа Хан и мањинских муслиманских Ујгура одвојено протестују на улицама Урумћија, на северозападу Кине. Полиција је блокирала улице како би спречила евентуалне нереде. То је четврти дан међуетничких сукоба у којима је погинуло 156 особа, а преко 1000 је повређено.

Одвојене демонстрације припадника већинског кинеског народа Хан и мањинских муслиманских Ујгура, које су у више наврата кулминирале окршајима двеју страна и сукобима с полицијом, наставиле су се и четврти дан за редом на улицама Урумћија, главног града аутономног региона Синђанг.

Око 200 Ујгура са моткама, гвозденим шипкама и камењем окупило се у једном муслиманском кварту, да протестује због напада етничке групе Хана на њих, преносе очевици.

Са друге стране, око 1.000 припадника кинеског народа Хан поново је изашло на улице Урумћија.

Полиција је блокирала улице како би спречила евентуалне нереде по истеку полицијског часа, који је уведен синоћ и био на снази до девет ујутро по локалном времену.

У недељу, када су избили сукоби између те две етничке групе је, према званичним изворима, погинуло 156 особа, а преко 1000 их је повређено.

Градоначелник Урумчија, изјавио је да власти контролишу ситуацију. "Под вођством Регионалног комитета Комунистичке партије и владе, ситуација је доведена под контролу", рекао је Јерла Исамудин на конференцији за новинаре.

Шеф Комунистичке партије у Урумчију Ли Зхи упозорио је, на истој конференцији, да ће сваки појединац окривљен за убиство током немира пре три дана бити осуђен на смрт.

"Свако, а посебно они из заједнице Хан, требало би да покажу уздржаност и мир", додао је Ли, упозоривши тако припаднике већинског народа да не прибегавају освети.

Ли је навео да су за насиље одговорне обе групе, али није навео која заједница је више страдала.

Ујгури започели протесте у недељу

Хани су јуче масовно изашли на улице Урумћија наоружани штаповима, лопатама и мачетама да изразе бес због напада Ујгура на њих али је полиција успела да спречи сукобе две стране.

Изнад града хеликоптери су данас избацивали летке у којима се каже да је Ребија Кадер, вођа Ујгура у егзилу који живи у Сједињеним Државама, подстакао насиље од недеље.

Ујгури у Урумћију, незадовољни својим статусом, започели су протесте у недељу, а непосредан повод је било реаговање власти у прошломесечном сукобу те мањине и припадника народа Хан у Шаонгану, када су убијена двојица Ујгура.

Синђанг је, поред Тибета, један од политички најосетљивијих региона у Кини. Од 20 милиона становника, скоро половину чине староседеоци Ујгури, док од 2,3 милиона грађана Урумћија, већину чине припадници народа Хан.

Међуетничка напетост тиња већ дуже време, а ситуација се последњих година додатно погоршала због све већег економског јаза између два народа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво