Крвави етнички сукоби у Кини

Више од 150 људи погинуло, а 800 повређено у сукобу између припадника муслиманских Ујгура и Хан Кинеза у граду Урумћију. Пекинг оптужује припаднике Ујгура који живе у иностранству да су навели сународнике да нападну Кинезе. Полиција вечерас растерала око 200 демонстраната у Кашгару. Од вечерас у Урумћију полицијски час.

У нередима који су током претходне ноћи избили у Урумћију, главном граду кинеске провинције Синђијанг са већинским муслиманским становништвом, погинуло је најмање 156 особа, саопштио је портпарол Владе, преноси агенција Синхуа. Полицијски извори наводе да ће од вечерас у Урумћију бити уведен полицијски час.

Након мирног дана у Урумћију, делимично захваљујући јаким полицијским снагама које су распоређене свуда по граду, око 200 демонстраната окупило се на улицама града Кашгара.

Окупљене је растерала локална полиција, јављају агенције наводећи да постоје покушаји да се организују протести и у још неколико градова провинције.    

Портпарол Владе додао је да је у нередима повређено више од 800 особа. Неколико стотина учесника нереда је ухапшено, потврдили су званичници службе јавне безбедности провинције Синђијанг.

Полиција је трагала за око 90 особа за које се сумња да су кључне фигуре у нередима. Путари и припадници полиције још рашчишћавају од шута и оштећених возила неке улице главног града.

Државна телевизија је приказала снимке о етничким нередима који су избили у граду. На снимцима се виде окрвављени цивили који леже на земљи, као и потпуно изгорела возила и аутобуси.

Демонстранти, којих је, према проценама власти, било између 300 и 500, а, према проценама организатора, око 3.000, блокирали су јуче саобраћај, палили возила и сукобили се са полицијом, која је покушавала да успостави ред на улицама, јавио је Ројтерс.

Током јутра у Урумћију је било мирно, а полиција је блокирала већину квартова након нереда за чије изазивање Пекинг оптужује дисиденте етничке муслиманске мањине у избеглиштву који су, како се тврди, навели Ујгуре да нападну Кинезе.

Протести у Урумћију, граду са 2,3 милиона становника, 3.270 километара западно од Пекинга, организовани су у знак протеста због начина на који је влада реаговала у сукобима у јуну, између припадника већинског народа Хан и Ујгура у Шаогуану, у којима су убијена двојица Ујгура.

За сада није познато како су протести прерасли у нереде, али према изјавама више очевидаца, ситуација је измакла контроли када су демонстранти који су одржали миран протест, одбили да се разиђу.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи