Кандидат за председника Немачке

Шеф Владе Доње Саксоније Кристијан Вулфа кандидат владајуће коалиција новог председника Немачке. Опозиција критикује његов избор сматрајући га "поразом" канцеларке Меркел, која није успела да "прогура" своју кандидаткињу Урзула фон дер Лајен.

Владајућа немачка конзервативно-либерална коалиција предложила је конзервативног шефа Владе савезне покрајине Доња Саксонија Кристијана Вулфа за новог председника немачке државе.

Немачка канцеларка и шефица Хришћанско-демократске уније Ангеле Меркел, шеф баварске Хришћанско-социјалне уније Хорст Зехофер, шеф либерала и министар иностраних послова Гидо Вестервеле саопштили су синоћ ту одлуку.

Пошто је председник Савезне републике Хорст Келер у понедељак изненада поднео оставку, његов наследник биће изабран 30. јуна. Владајуће странке имају јасну већину и у Савезној скупштини, телу које се формира само сваких пет година за избор савезног председника.

Кристијан Вулф има 51 годину, а од 2003. је шеф Владе Доње Саксоније. Ако буде изабран, биће најмлађи политичар на функцији председника Немачке.

Позивајући се на Владине изворе, медији тврде да највеће изгледе за кандидата владајуће коалиције за председника државе има министарка за рад и социјалну политику Урзула фон дер Лајен, али су се конзервативни кругови у странки Меркелове успротивили могућности да на челу државе буду две жене и то обе протестанткиње.

Именовање Вулфа за кандидата је опозиција назвала "поразом" канцеларке Меркел која није успела да "прогура" своју кандидаткињу фон дер Лајен, и морала да се повинује притиску конзервативних кругова у својој странци.

Социјалдемократска и зелена опозиција оштро су критиковале владајућу коалицију, оцењујући да је "невероватно" да није настојала да нађе кандидата или кандидаткињу који би имали већину и у владајућим, и у опозиционим странкама.

Те две странке су најавиле да ће њихов кандидат за шефа државе 30. јуна бити Јоахим Гаук. Некадашњи пастор и припадник опозиције у источнонемачком комунистичком режиму, 70-годишњи Гаук је после уједињења две немачке државе десет година био шеф Уреда за бригу о актима источнонемачке тајне полиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи