Преминуо краљ попа

Легендарни поп певач Мајкл Џексон преминуо у четвртак у болници у Лос Анђелесу, у коју је довезен у стању коме. Вест о смрти поп иконе узбуркала јавност широм света која у неверици прати медијске извештаје. За својим идолом тугују обожаваоци из свих крајева планете - од Јапана и Малезије, преко Европе, до Мексика и Колумбије.

Мајклу Џексону (50) је око поднева по западно-америчком времену срце стало док је био у кући коју је изнајмио у Лос Анђелесу припремајући повратничку турнеју.

Одмах је позвана хитна помоћ која га је електрошоковима вратила у живот, али у стању дубоке коме.

Џексон је потом одвезен у најближу болницу где је убрзо објављено да је преминуо.

Стотине обожавалаца поп звезде окупља се испред болнице у Лос Анђелесу.

Поштоваоци славног певача окупљају се и у близини куће у градићу Гари, у америчкој држави Индијани, где је провео детињство. Свеће, цвеће и плишане играчке постављени су на трему скромне беле напуштене куће.

 

Вест о смрти поп иконе узбуркале су јавност широм света која у неверици прати медијске извештаје. За својим идолом тугују обожаваоци из свих крајева планете - од Јапана и Малезије, преко Европе, до Мексика и Колумбије.

"Дубоко сам погођена и сломљена због изненадног губитка брата", изјавила је путем саопштења сестра чувене звезде, Џенет Џексон.

"Тужан сам, као да је део мене ишчупан", рекао је имитатор Естебан Рубио из Мексика.

Аустралијанац Чарлс Винтер рекао је да је заплакао када је чуо вести о смрти Мајкла Џексона. Винтер је на друштвеном сајту Фејсбуку основао групу која је окупила више од 60.000 чланова који су тражили да певач уврсти Аустралију у нову концертну турнеју.

"Свет је изгубио једну од најутицајнијих и најамблематичнијих фигура музичке индустрије", рекао је гувернер Калифорније Арнолд Шварценегер.

Према његовом мишљењу, "иако постоје питања о приватном животу Мајкла Џексона, певачева популарност је без сумње обележила генерације широм света".

Бивши председник Јужне Кореје Ким Де Џунг рекао је да је смрћу певача свет "изгубио хероја".

Председник Венецуеле Уго Чавес рекао је да су вести тужне, али је критиковао медије што Џексону придају толику пажњу.

"Нико се није винуо толико високо и потом пао тако ниско. Почивај у миру", написао је на друштвеном сајту Твитеру британски министар иностраних послова Дејвид Милибанд.

"Не могу да престанем да плачем. Одувек сам се дивила Мајклу Џексону. Свет је изгубио великана, али његова музика ће увек живети", рекла је поп певачица Мадона.

Холивудска глумица Елизабет Тејлор, Џексонова дугогодишња блиска пријатељица, рекла је да је превише потресена и да није у стању да напише саопштење, пренела је њена представница за медије.

Глумац оскаровац Џејми Фокс који је вести сазнао док је давао интервју телевизији Ен-Би-Си изразио је наду да ће се свет сећати Џексона као "бриљантног музичара" а да неће памтити његово живот који је личио на "циркуску тачку".

Бразилски редитељ Фелипе Маћадо оценио је да је Џексон "вероватно један од најбољих извођача који су икада постојали".

У децембру прошле године неки амерички и британски табоиди објавили су да је певачу остало највише шест месеци живота јер је утврђено да има рак плућа те да му је неопходна трансплантација, коју његов организам, ослабљен вишегодишњим узимањм лекова против болова, не може да издржи.

Певачево окружење демантовало је ове приче. 

Штавише, певач је најавио серију од педесет концерата у Лондону, а први је требало да одржи  већ 13. Јула.

Концерте је требало да држи до марта 2010. у О2 Арени у Лондону, а све улазнице распродате су у року од неколико минута по пуштању у продају у марту ове године.

Биографија 

Мајкл Џозеф Џексон рођен 29. августа 1958. године а у енциклопедијским јединицима се одређује као "амерички музичар, забављач, и бизнисмен".

Седмо је дете породице Џексон. Дебитовао је на професионалној музичкој сцени са једанаест година као члан групе Џексон 5.

Соло каријеру је започео 1971. док је још увек био члан групе. У каснијим годинама, у јавности се често називао „Краљем попа". Пет његових соло студијских албума су једни од најпродаванијих музичких материјала на свету: „Off the Wall" (1979.), „Thriller" (1982.), „Bad" (1987.), „Dangerous" (1991.) и „HIStory" (1995.).

Почетком осамдесетих година двадесетог века, постао је доминантна фигура у популарној музици и први афроамерички забављач који је стекао  велики публицитет на МТВ.

Популарност спотова његових песама који су приказивани на МТВ као што су „Beat It", „Billie Jean" и „Thriller"- познати по трансформацији спота у уметничку форму и промоцијалну алатку- је помогла релативно младој телевизији да стекне углед.

Приватни проблеми 

Спотови песама као што су „Black or White" и „Scream" су продужили Џексонову популарност и током деведесетих. Са сценским наступима и спотовима, Џексон је популаризовао велики број физички компликованих плесачких техника као што су робот и „месечев ход" (енгл. moonwalk).

Његов својствен музички звук је утицао на многе хип хоп, поп и модерне ритам и блуз извођаче.

Џексон је донирао милионе долара у хуманитарне сврхе радом своје фондације, издавањем хуманитарних синглова и подржавањем 39 акција.

Други аспекти његовог приватног живота попут промена његове појаве и понашања су изазвали многе контроверзе које су оштетиле његов јавни имиџ. Поред тога, 1993. је оптужен за сексуално малтретирање детета. Истрага је била прекинута због тога што Џексон није тужен на суду и због недостатка доказа.

Породица и контроверзе 

Џексон се женио два пута и постао је отац троје деце што је узроковало још контроверзи. 2005. му је суђено за сексуално злостављање и за пар других оптужби. Касније је ослобођен свих оптужби.

Један је од пар уметника који су уврштени у „Рокенрол хали славних" два пута. Власник је неколико Гинисових рекорда (међу којим и рекорда за „Најуспешнијег забављача свих времена") и 13 Гремија. До сада је издао 13 синглова који су били на првом месту листе „Билборд хот 100", више него било који мушки извођач. Продао је више од 750 милиона примерака својих албума.

Џексонов приватни живот заједно са његовом успешном каријером учинили су га делом популарне културе за четири последње деценије и једним од најпознатијих мушкараца на свету.

Број коментара 126

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво