Русија враћа Кини територију након 40 година

Русија ће, након 40 година преговора, вратити Кини територију дуж њене североисточне границе, чиме ће коначно бити дефинисана правна демаркациона линија између ове две државе.

Руски и кинески министри иностраних послова, Сергеј Лавров и Јанг Ђијечи, потписали су у Пекингу допунски протокол о коначном регулисању државне границе, и тако ставили тачку на преговоре вођене дуже од 40 година.

Коначан завршетак демаркације те границе представља највеће достигнуће у односима Русије и Кине последњих деценија.

Према споразуму, Русија ће вратити Кини острво Јинлонг, односно острво Тарабанов, и половину Хеисјиази острва, односно Болшој Усуријски острво, која су уједно и природне границе између две земље.

Крајем шездесетих година прошлог века Кина и тадашњи СССР водили су жестоке битке у граничном подручју око реке Усури и на острву које је сада враћено Кини.

У Москви је 1991. потписан споразум о совјетско-кинеској граници, а демаркациони радови на скоро целој дужини источног дела границе од Монголије до реке Туманаја завршени су 1997, тако што је Русија добила 1.163 острва, а Кина 1.281, приближно исте површине.

У октобру 2004. године, Владимир Путин, тадашњи руски председник, посетио је Кину где су две земље потписале споразум о коначном повратку територија, који је тек сада реализован и правно утврђена заједничка граница те две земље.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је у дводневној посети Кини, где ће, након коначно завршених преговора око граница Кине и Русије, разговарати и са председником Ху Ђинтаом и премијером Вен Ђибаом о питањима билатералне сарадње и актуелним међународним питањима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво