Кондолиза Рајс поново прети Ирану

Америчка државна секретарка Кондолиза Рајс поново је запретила Ирану да ће се, уколико у року од две седмице не одустане од контроверзног нуклеарног програма, суочити са новим пакетом казнених мера. Осустајање од атомског програма, Техерану би отворио пут за економску, политичку и другу сарадњу са светом.

САД и западне земље сумњиче Иран да је циљ његовог нуклеарног програма производња атомске бомбе, међутим овакву тврдњу Техеран демантује образложењем, да има искључиво мирољубиве планове, односно да жели само да повећа производњу електричне енергије.

Иран мора да пружи "озбиљан одговор" у назначеном року, међутим уколико се покаже некооперативност Ирана , САД ће прибећи новим билатералним санкцијама, а на Европској унији је да види шта ће она да учини у том случају, изјавила је Рајсова.

Њена порука уследила је после нове неуспешне рунде преговора шест држава и Ирана, током викенда у Женеви, у којима су први пут директно учествовале и САД.

Нова рунда преговора са иранским изаслаником ни овога пута није донео јасан одговор на давно постављене захтеве, разговарали су представници САД, Русије, Кине, Француске, Немачке и Велике Британије.

Савет безбедности УН, до сада, усвојио је три пакета економских санкција Ирану, али та држава и даље одбија да обустави процес обогаћивања уранијума, истичући да на то има право, јер не представља претњу било коме.

САД су, незадовољне оваквим одговорима, више пута саопштиле да не искључују и примену силе према исламској републици, уколико не буде испуњавала захтеве међународне заједнице у вези са својим нуклеарним програмом.

Нови неспоразум са Ираном уследио је у тренутку када су из Вашингтона стигле најаве да би САД ускоро могле успоставити "интересну секцију" у Техерану, што се сматра међу кораком ка отварању амбасаде.

САД и Иран су дипломатске односе прекинули пре 30 година, у време кризе талаца , када је група милитантних иранских студената 444 дана држала 52 дипломата у америчкој амбасади у Техерану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи