Папа се састао са жртвама сексуалног насиља

Папа Бенедикт XVI састао се са четири жртве које су сексуално злостављали аустралијски свештеници.

Сексуални скандал у редовима католичке цркве, обележио је папину посету Аустралији.

Жртве скандала, млади које су сексуално злостављали католички свештеници, затражили су претходно од поглавара Римокатоличке цркве да им се извини.

"Он (папа) је саслушао њихове приче и понудио им је утеху", пише у саопштењу Ватикана, додајући да се Папа састао са две жене и два мушкарца на приватној миси у капели Богородичине катедрале у Сиднеју, неколико часова пре него што ће напустити Аустралију.

У саопштењу се додаје да је овим гестом Папа, "још једном желео да покаже своју забринутост за све оне који су претрпели овакав вид насиља".

Папа Бенедикт XVI јавно се извинио жртвама у суботу, уочи масовне мисе коју је одржао у оквиру Светског дана младих у Сиднеју, на којој се окупило више од 400.000 младих људи из свих делова света.

Папа је тада рекао да је "дубоко потресен због патњи кроз које су прошле жртве" додајући да "дели са њима ту патњу".

"Та злодела, којима је озбиљно повређено поверење, морају бити недвосмислено осуђена", додао је папа.

Према подацима локалног удружења за помоћ жртвама, аустралијски суд осудио је до сада 107 католичких свештеника због силовања или сексуалног насиља, а неки судски процеси тек треба да се окончају.

Удружења жратава, међутим упозоравају да би могло бити на хиљаде случајева за које се још не зна.

Папа се током свог боравка у Сиднеју осврнуо и на проблем сексуалног злостављања у католичкој цркви САД, нагласивши да је током своје посете Вашингтону у априлу ове године, оштро осудио случајеве сексуалног насиља, додавши да је педофилија "неспојива са правим
свештеником који је у служби Бога".

Повезане вести:

Млади верници обележавају Светски дан младих


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара