Кимов наследник у тајној посети Кини

Најмлађи син севернокорејског лидера, Ким Џонг Ун, тајно боравио у Кини. Састао са кинеским председником Ху Ђинтаоом и другим лидерима владајуће Комунистичке партије.

Најмлађи син севернокорејског лидера, Ким Џонг Ун, прошле седмице је тајно боравио у Кини, где је домаћинима предочено да је именован за наследника свог оца Ким Џонг Ила, пише  јапански дневник "Асахи шимбун".

Позивајући се на неименоване изворе, блиске севернокорејској власти, лист је навео да се Ким Џонг Ун састао са кинеским председником Ху Ђинтаоом и другим лидерима владајуће Комунистичке партије, додајући да је у Пекингу боравио око 10. јуна.

Један сарадник Џонг Уна рекао је кинеским званичницима да је он именован за наследника и да има важно место у севернокорејској Радничкој партији.

Кинеско Министарство спољних послова није, засад, коментарисало наводе јапанског листа, јавља Ројтерс.

Почетком јуна, јужнокорејски медији су, позивајући се на обавештајне изворе у Сеулу, јавили да је Ким Џонг Ил (67) одредио да га на челу државе наследи Џонг Ун, који је "у средњим двадесетим" и који се школовао у Швајцарској.

Кина, која важи за главног савезника Северне Кореје, затражила је од Пјонгјанга да обустави нуклеарне пробе и тестове интерконтиненталних балистичких ракета.

Пекинг се противи стварању атомског арсенала у Северној Кореји, који подстиче трку у наоружању у региону, али, истовремено, не жели да та сиромашна земља склизне у хаос.

Џонг Ун је, како се верује, од Кине затражио хитну помоћ у енергентима и храни, објавио је "Асахи", наводећи да је економска ситуација у Северној Кореји изузетно тешка. Истакнуто је и да је он посетио неколико фабрика у кинеској провинцији Гуандонг, средишту извозне индустрије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво