"Контра митинг" у Техерану

Десетине Хиљада присталица председника Ахмединежада на "контра митингу" у центру Техерана. Иранска полиција ухапсила 76 "наоружаних агената". Незадовољни опозиционари испред зграде државне телевизије. Савет чувара одбацио захтев да се пониште председнички избори. Страним новинарима наложено да не излазе из редакција.

После неколико дана протестних скупова против наводне изборне крађе, присталице председника Махмуда Ахмединежада "освојиле" су улице Техерана на својеврсном "контра митингу" подршке председнику, у организацији Савета за координацију исламске пропаганде.

На скупу се окупило више хиљада људи, али страним новинарима, којима су раније данас подељена упутства о правилима понашања, није дозвољено ни да прате овај митинг.

Учесници "контра митинга" су, током протеста, узвикивали пароле попут "Смрт Америци", "Смрт Израелу" и "Хамнеи је наш лидер".

Иранска државна телевизија емитовала је снимке митинга уз кометар да у њему учествују "сви слојеви друштва". Телевизија је данас посветила специјалну емисију "маршу јединства" који се одржава на тргу Вали Аср, у центру престонице.

Истовремено, присталице Мирусеина Мусавија почеле су протестну шетњу ка згради државне телевизије, иако их је њихов лидер, претходно, позвао да откажу скуп.

Око зграде државне телевизије распоређене су јаке полицијске снаге, опремљене опремом за разбијање демонстрација.

За сада, нема извештаја о нередима.

Савет чувара неће нове изборе 

Захтев опозиционих лидера да се пониште ирански председнички избори, одбијен је од стране Врховног судског тела - Савета чувара исламске револуције.

"На основу Закона, захтев председничких кандидата који су тражили поништавање избора не може бити разматран", изјавио је за иранску државну телевизију портпарол Савета Абасали Кадходаи.

Савет чувара се, раније данас, сагласио са захтевом опозиције да се поново преброје гласови на спорним бирачким местима, са председничких избора на којима је, према до сада саопштеним резултатима, опет победио Махмуд Ахмадинежад, јавља иранска државна телевизија.

Поновно пребројавање могло би да доведе до измене редоследа кандидата по броју освојених гласова, саопштио је Савет.

Поражени кандидат, лидер опозиције Мир Хусеин Мусави уложио је жалбу Савету са захтевом да се избори пониште, али је одмах потом изјавио да није оптимиста када је реч о пресуди.

Међутим, сарадник опозиционих лидера, Мир Хусеина Мусавија и Мехдија Карубија, каже да би они радије да се избори понове, него да се изнова броје гласови у "неколико бирачких кутија".

Мусави је, из безбедносних разлога, апеловао на присталице да не протестују.

Припадници безбедносних снага отворили су јуче ватру на демонстранте у главном граду Ирана, који траже да се резултати минулих избора прогласе неважећим.

Иранска државна телевизија јавила је да је на протестима у Техерану убијено седам особа, а више их је рањено.

"Неколико изгредника покушало је да нападне војни пункт и уништи јавну имовину недалеко од трга Азади. Седам особа је погинуло и више их је повређено", преноси ирански радио Пајам.

Ухапшен је и лидер иранских реформиста Мухамед Али Абтахи, бивши потпредседник, који је на председничким изборима подржао опозиционог кандидата Мехдија Курубија.

Облак на Ираном 

У међувремену, иранске власти додатно су ограничиле рад страним новинарима, забрањујући им да извештавају са улица Техерана у очигледном покушају да умање значај протеста Мусавијевих присталица, али и лош ођек који су имали снимци насиља.

Затворено је и дописништво сателитске мреже "Ал Арабија".

Бирократским речником, новинарима је забрањено да извештавају са непријављених догађаја и илегалних протеста, попут јучерашњег окупљања десетина грађана Ирана, који су тражили поништавање изборних резултата.

"Без дозволе и координације са овом канцеларијом није дозвољено извештавање", упозорило је иранско министарство културе, у потезу који ће, после ограничења интернета и телефонског саобраћаја, додатно умањити прилив информација из Техерана.

Светски званичници забринути због насиља

Председник САД Барак Обама "дубоко је забринут" због насиља у Ирану и апелује на поштовање слобода грађана.

"Дубоко сам забринут због насиља које сам видео на телевизији. Демократија, слобода изражавања или окупљања универзалне су вредности које се морају поштовати", рекао је Обама.

Обама је додао да САД поштују ирански суверенитет и да желе да избегну да "постану проблем у Ирану". "На Иранцима је да одлуче ко ће водити Иран", рекао је Обама.

И француски председник Никола Саркози осудио је насиље против демонстраната.

Немачка канцеларка Ангела Меркел осудила је "хапшења током демонстрација у Техерану" и позвала иранске власти да ослободе приведене, док је немачко министарство спољних послова осудило примену силе против демонстраната.

Британски премијер Гордон Браун упозорио је Техеран да ће начин на који буде одговорио на легитимне протесте опозиције утицати на односе међународне заједнице и Ирана.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун рекао је да "прати" ситуацију у Ирану и "ток истраге" коју су најавили ирански верски лидери о председничким изборима.

Ирански председник Махмуд Ахмандинежад, иако је прво најавио да неће отпутовати у Русију, стигао је у Јекатеринбург, где се одржава самит земаља Организације Шангајске сарадње.

У иранској престоници, још од окончања гласања у петак влада хаос, за који је, махом, одговорна власт, пошто је ограничила комуникације и рад новинара.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво