Убијен присталица опозиције у Техерану

Најмање једна особа убијена када су наоружани мушкарци у Техерану пуцали на окупљене присталице опозиционог председничког кандидата. Упркос забрани, присталице Мир Хусеина Мусавија протестују у центру града. Ирански верски лидер позвао на мир, али се у затворима већ налазе стотине демонстраната.

Наоружани мушкарци пуцали су на окупљене присталице опозиционог председничког кандидата Хусеина Мусавија у центру Техерана и убиле најмање једну особу. Фотограф агенције АП видео је да је једна особа убијена док је неколико њих наизглед теже повређено.

Пуцњи су дошли из зграде коју користе добровољачка верска милиција повезана с утицајном иранском Револуционарном гардом.

Претходно је иранска државна телевизија "Прес ТВ" која емитује програм на енглеском, објавила да су се чули пуцњи на протестима у Техерану.

Репортер те телевизије је у извештају са лица места рекао да је било спорадичног пуцања и да је видео како људи беже. Додао је да је на тргу Азади био известан број наоружаних људи за које не зна тачно чији су то људи, али који су почели да пуцају на демонстранте, стварајући пометњу.

Стотине хиљада присталица Хусеина Мусавија окупило се у центру Техерана, иако је протестни скуп отказан после полицијске забране и гласина да ће "милиције" под контролом председника Махмуда Ахмединежада на демонстрације одговорити насиљем, односно да ће им, за ову прилику, бити подељена бојева муниција.

У иранској престоници, још од окончања гласања у петак влада приличан хаос, за који је, махом, одговорна власт, пошто је ограничила комуникације и ограничила рад новинарима.

Врховни ирански верски поглавар ајатолах Али Хаменеија позвао је опозицију да своје захтеве оствари мирним путем и наложио врховном судском телу, Савету чувара исламске револуције, да испита регуларност изборних резултата.

"Уз Божју помоћ избори су одржани у прихватљивом миру и у здравој ситуацији и ваше захтеве можете да решавате кроз правне канале", рекао је Али Хамнеи.

Савет чувара је саопштио да ће донети одлуку о жалбама поражених председничких кандидата у року од 10 дана, али посматрачи сматрају да одлука верских лидера неће донети ништа сензационално, а поготово не поништавање избора, што је затражио Мусави.

Опозиција већ прети да неће прихватити ништа осим поновљених избора и да ће у сваком другом случају наставити протест испред маузолеја покојног вође исламске револуције ајатолаха Хомеинија.

Студентски протести

Полиција је, рано јутрос, упала у зграде техеранског универзитета, који слови за центар протеста, и том прликом премлатила 15 студената, објављено је на сајтовима опозиционих група, али та вест није потврђена.

Једнако је нејасно да ли ће студенти услишити Мусавијеву молбу да не излазе на улице, с обзиром на то да се известан број грађана већ окупио у околини универзитета најављујући нове демонстрације.

Ахмадинежад и Министарство унутрашњих послова демантовали су оптужбе за изборну превару, а врховни поглавар Ајатолах Али Хаменеи је позвао Иранце да подрже Ахмадинежада.

Према објављеним резултатима, Ахмадинежад је освојио 62,6 одсто гласова, док је његовог главног противкандидата Мусавија подржало 33,75 одсто бирача.

Иранска полиција је у суботу, током протеста после проглашења Ахмадинежадове победе, ухапсила више од 100 демонстраната, међу којима и брата бившег председника Мохамеда Хатамија.

Неколико хиљада Мусавијевих присталица изашло је и јуче на улице Техерана, а у сукобу који је уследио када је полиција покушала да их растера повређена је једна жена.

Иако су уочи избора кампању оценили као поштену и отворену, западни лидери и званичници Европске уније сада кажу да влада у Техерану мора да преиспита резултате.

Амерички Стејт департмент и генерални скретар УН Бан Ки Мун кажу да пажљиво прате ситуацију и да се надају да ће бити поштована воља народа.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво