Израелски војници убили четири Палестинца

У јутрошњем сукобу, код граничног прелаза Карни у појасу Газе, израелски војници убили четири Палестинца. Војска наводи да је група Палестинаца планирала велики терористички напад. Израел разматра олакшање блокаде појаса Газе.

Четворица Палестинаца убијена су јутрос у покушају да пређу у Израел код граничног прелаза Карни у појасу Газе.

Око шест сати, по локалном времену, група од десетак Палестинаца отворила је ватру на патролу израелске војске. Војници који су се налазили на израелској страни граничне ограде узвратили су ватру.

Недуго затим, дошло је до опште пуцњаве. Палестинци су на војнике испаљивали мине, на шта су они одговорили тенковским грантама.

Нешто касније, неколико возила је стигло у помоћ Палестинцима који су почели да беже, док је из хеликоптера на њих пуцано.

Међу израелским војницима није било рањених, преносе израелски медији.

Извори блиски израелској армији наводе да је група Палестинаца планирала да изведе велики терористички напад на војнике или на погранична насеља.

Данашњи сукоб је један од најкрвавијих од окончања израелске офанзиве на циљеве Хамаса у појасу Газе 18. јануара.

Олакшање блокаде

Израелски безбедносни званичници најавили су састанак на коме ће се размотрити могућност олакшања блокаде појаса Газе, после недавних критика америчког председника Обаме због наставка хуманитарне кризе у том подручју.

Барак Обама је у говору у Каиру, прошлог четвртка, истакао да је блокада уништила палестинске породице и не служи израелским интересима. Израел је смањио количине робе која улази у Газу, али израелски медији наводе да то подручје стално добија лекове, медицинску опрему, гориво и храну.

Сваког дана у Газу улази 100 камиона носећи храну и лекове, док је у другој половини прошле године улазило 30 камиона више. Израелска страна не дозвољава да у Газу уђе грађевински материјал, јер би наводно могао да служи и за терористичке активности.

Међународна организација за људска права "Хјуман рајтс воч" подсећа да је количина помоћи која данас стиже у Газу далако испод 475 камиона који су дневно улазили у Газу пре него што је Хамас силом преузео контрулу у јуну 2007, победивши умеренији Фатах.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво