Масовни одзив на изборима у Либану

У Либану парламентарни избори. Главни супарници опозиција, предвођена Шиитским радикалним покретом Хезболахом који има подршку Ирана и Сирије и парламентарна већина на челу са сунитском странком Саад Харири, коју подржавају Вашингтон и Ријад.

Либанци су данас масовно изашли на парламентарне изборе који се сматрају кључним за будућност земље и даљу подршку Запада.

У Бејруту, Саиди и Захлеу, на стотине људи стајало је у редовима још од првих јутарњих сати како би гласало.

Биралишта су отворена у шест сати по средњoевропском времену. Око 3,2 милиона Либанаца позвано је на гласање, а хиљаде њих је дошло у земљу да би изашло на изборе пошто закон не омогућава гласање у иностранству.

Грађани бирају 128 посланика међу 587 кандидата, хришћана и муслимана. Посланици се бирају на четири године и то простом већином.

Данашњим гласањем биће одређено да ли ће та медитеранска земља и убудуће имати подршку Запада, посебно САД, или ће се више окренути Ирану и Сирији.

Главни супарници су опозиција предвођена Шиитским радикалним покретом Хезболахом који има подршку Ирана и Сирије, и одлазећа парламентарна већина на челу са сунитском странком Саад Харири коју подржавају Вашингтон и Ријад.

Мада је предизборна кампања прошла у миру, многи се плаше сукоба након објављивања резултата што се очекује у понедељак.

Изборе прати и више од 200 страних посматрача углавном из Европске уније и америчког Картер центра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара