Вашингтон оптужује Хавану за шпијунажу

Пензионисани званичник Стејт Департмента Валтер Мајерс и његова супруга ухапшени су због сумњи да су последњих 30 година шпијунирали за кубанску владу. Кубански лидер Фидел Кастро одбацује оптужбе америчке администрације.

Бивши званичник америчког Стејт департмента Валтер Мајерс и његова супруга ухапшени су под оптужбом да су последњих тридесет година шпијунирали за кубанску владу. Бивши званичници у Хавани одбацују такве тврдње америчког правосуђа. 

Валтер Мајерс (72) и његова жена Гвендолин (71) оптужени су да су радили као агенти кубанске владе, којој су прослеђивали веома поверљиве информације.

Према оптужници, један званичник кубанске владе ангажовао је 1979. године брачни пар Мајерс, али је од њих тражио и да наставе да раде за Стејт департмент и Централну обавештајну агенцију. Мајерс је пензионисан 2007. године.

Осумњичени за шпијунажу ухапшени су у тренутку када су и Хавана и Вашингтон најавиле да би односи две земље могли да се побољшају, после деценија непријатељства. Такође, чланице Организације америчких држава прошле недеље готово су једногласно прихватиле поновно чланство Кубе у ту организацију.

Председник САД Барак Обама рекао је, у априлу, да је време за "нови почетак" у односима с Хаваном, којој је Америка увела санкције пре готово пет деценија.

Кастро: Шпијунски стрип америчке администрације

Кубански лидер Фидел Кастро рекао је да су оптужбе америчке администрације  "бесмислене", а читав случај описао је као "шпијунски стрип".

Кастро није ни потврдио ни оповргао истинитост оптужби против Волтера Мајерса и његове супруге, нити се изјаснио о тврдњи америчког министарства правосуђа да је Мајерс користио свој положај како би прибавњао поверљиве информације за владу у Хавани.

Бивши лидер Кубе је на свом вебсајту написао да не може да се сети сусрета са брачним паром, који се, према наводима америчког министарства правосуђа, одиграо 1995. године.

"У то време сам се састајао са хиљадама људи из Северне Америке из различитих разлога, и појединачно и са више њих истовремено, тако да тешко да од мене може да се тражи да се сетим детаља о сусрету са баш то двоје људи", написао је Кастро.

"Зар овај кубански шпијунски стрип не изгледа прилично бесмислено?" упитао је бивши лидер, додајући да Куба "никада никога није плаћала да би јој достављао било какве информације".

Кастро је такође навео да је овај "чудни" случај око шпијунаже можда смишљен како би се осујетили недавно остварени "контакти између америчке и кубанске владе по бројним питањима од заједничког интереса".

Председник САД Барак Обама је у априлу рекао да је време за "нови почетак" у односима са Хаваном, којој је Америка увела санкције пре скоро 50 година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи