Јајима бране Крим

Украјински парламент ратификовао споразум о продужењу боравка руске флоте на Криму до 2042. године. Опозиција због споразума гађала председника парламента јајима.

Украјински парламент ратификовао је споразум о продужењу боравка руске флоте на Криму, упркос хиљадама демонстраната који су протестовали испред зграде скупштине.

Противници споразума гађали су јајима председника парламента Володимира Литвина, па је био приморан да отвори кишобран како би се заштитио, а у салу у којој су посланици заседали убацили су димне бомбе, јавио је Ројтерс.

Споразум је најпре ратификовала украјинска Врховна рада, са 236 гласова "за" од 450 посланика, уз оштро противљење опозиције која је покушала да спречи одржавање данашње седнице парламента.

У руској Државној Думи за ратификацију споразума гласало је 410 од 439 присутних посланика.

Председници Украјине и Русије, Виктор Јанукович и Дмитриј Медведев, договорили су се прошле седмице да руска црноморска флота продужи изнајмљивање базе на Криму и после 2017. године, када истекне садашњи споразум.

Према новом споразуму, руска флота у Севастопољу моћи ће да остане до 2042. године, уз могућност поновног продужења уговора, подсетио је Итар-Тас.

Јанукович је у фебруару ступио на власт, а његов претходник Виктор Јушченко називао је присуство руске флоте на украјинском тлу непријатељским и залагао се да она напусти земљу.

Тимошенко: Споразум "издајнички"

Бивша премијерка Украјине Јулија Тимошенко обећала је да ће тај споразум поништити кад дође на власт јер га је украјински парламент ратификовао "издајнички".

"Ми ћемо га поништити чим дођемо на власт. Одлука Врховне раде је срамотна као и сам споразум. То је издаја националних интереса", рекла је Тимошенкова.

Председник Комитета за одбрану Државне Думе Виктор Заварзин рекао је да је продужавање боравка руске флоте у Севастопљу потврдило спремност новог украјинског руководства да билатералне односе подигне на нови, квалитетнији ниво.

Поред тога, навео је, Украјини су дате додатне финансијске погодности, односно јефтинији гас што је за њу у условима лоше економске ситуације веома важно.

Руски и украјински медије су раније преносили да је председник Русије Медведев обећао да ће на сваких 1.000 кубних метара гаса Украјина добити 100 долара попуста, све док цена не падне испод 330 долара.

Руска флота има базу у Севастопољу још од доба владавине Катарине Велике, у 18. веку.

Руски контингент у тој бази има око 16.200 припадника, ракетну крстарицу, разарач и око 40 других пловила, укључујући подморнице.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи