Хамас упозорава Абаса

Представници палестинских оргнизација у изгнанству одбијају сваки међународни споразум који би палестинска председник Махмуд Абас, вођа умереног Фатаха, могао да склопи у име палестинског народа.

Палестинске организације, са седиштем у Дамаску, упозориле су палестинског председника Махмуда Абаса да се не одриче "права палестинског народа" у замену за "илузије САД".

Политички лидери Хамаса, Исламског џихада и других организација, који живе у изгнанству састали су се у сиријском главном граду, након чега су, у заједничком саопштењу, нагласили да одбијају сваки међународни споразум који би Абас, вођа умеренијег Фатаха, могао да склопи "у име нашег народа који би нарушио њихова права под фирмом мира".

Абас је у међувремену разговарао у Каиру са египатским председником Хоснијем Мубараком о свом недавном састанку са америчким лидером Бараком Обамом у Белој кући.

Палестински председник је, после састанка, изјавио да у потпуности подржава усредсређеност америчке администрације на оснивање независне палестинске државе и заустављање ширења јеврејских насеља на окупираној Западној обали.

Палестинске организације су, са скупа у Дамаску, упозориле да су противне "илузијаме САД о новом договору под слоганом дводржавног решења", имајући у виду "екстремни расизам" владе израелског премијера Бењамина Натанијахуа и "ескалације израелске позиције", преносе изрелски медији.

Палестинци у изгнанству позвају на укидање двогодишње блокаде појаса Газе и "јудаизаације" не само Западне обале, већ и источног Јерусалима, који Палестинци намеравају да прогласе главним градом своје будуће државе.

број коментара 0 Пошаљи коментар