Офанзива против мафије у Напуљу

Италијанска полиција ухапсила 61 особу на подручју Напуља, за које се сумња да су чланови мафијашког удружења Камора. Најављен наставак борбе против мафије и нова хапшења.

Полиција је на подручју Напуља ухапсила 61 члана мафијашког клана Камора, једног од најутицајнијих у Напуљу и области Кампанија, на југу Италије.

"Ово је још један ударац клану, али се нећемо на томе зауставити", истакао је шеф обласне полиције Гетано Марућија.

Полицијски званичник навео је да су главне "делатности" клана изнуђивање, мафијашко удруживање и контролисање трговине дрогом која је увезена из Шпаније, пренела је италијанска агенција АНСА.

За разлику од пирамидалне структуре сицилијанске организације Коза ностра, Камору више одликује 'хоризонтална' него 'вертикална' структура.

Резултат такве структуре је да Каморини кланови делују независно од других, што је за организацију нарочито корисно у случајевима кризе када су лидери ухапшени или убијени.

Према извештају друге по величини италијанске трговинске организације из октобра 2007. године, Камора под контролом држи индустрије млека и рибе, трговину кафом и више од 2.500 пекара.

Загађење животне средине и напуљска мафија

Од средине 1990-их Камора је преузела управљање одлагањем смећа у регији Кампанија, што је резултирало катастрофалним последицама по околину и здравље становништва.

Тешки метали, индустријски отпад, хемикалије и смеће из домаћинстава често је заједно бачено поред пута и спаљено како би се избегло откривање, што је довело до тешког загађења тла и ваздуха.

Полиција је 1998. године ухапсила Франческа Скиавонеа, који је у то време био централна фигура организације.

Осуђен је на доживотну казну затвора због трговине оружјем, бомбашких напада, оружаних пљачки и убистава.

И поред активне борбе против организованог криминала у региону Кампанија, напредак је спор, јер је утицај бројних кланова Каморе у Напуљу и околним подручјима веома велики.

У обрачунима у којима учествују чланови Каморе често има жртава међу локалним становништвом, али је такве случајеве изузетно тешко истражити због распрострањеног кода ћутања.

Са десетак организованих група, колико се процењује да је било 1983. године, организација се, за само четири године, раширила на 26 кланова, да би већ 1988. године у Напуљу било чак 32 мафијашка клана.

Тренутно се процењује да постоји око 111 кланова и више од 6.700 чланова у Напуљу и непосредној околини.

Верује се да четири највеће мафијашке организације у земљи - Ндрангета у Калабрији, Коза ностра у Сицилији, Камора у Напуљу и Сакра корона унита у Пуљи, још увек држе велики део италијанске привреде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво