Стране снаге не доприносе стабилности

На тројном самиту Ирана, Пакистана и Авганистана посвећеном безбедносним питањима, ирански председник Махмуд Ахмадинеџад изјавио да присуство страних снага не доприноси стабилности региона.

Председник Ирана Махмуд Ахмадинеџад критиковао је присуство страних снага у региону, на самиту у Техерану ком присуствују и његове колеге из Пакистана и Авганистана, а који је посвећен борби против тероризма и другим безбедносним питањима.

Ахмадинеџад, који често напада Запад, критиковао је интервенцију у региону оних који су, како је рекао, "туђинци нашим народима и култури".

Очигледно мислећи на присуство десетина хиљада америчких и војника НАТО у Авганистану и Ираку, Ахмадинеџад их је оптужио да су они ту само зарад сопствених интереса, јавио је Ројтерс.

"Иако се присуство страних снага у нашем региону оправдава успостављањем безбедности, то није много помогло успостављању трајне безбедности и политичком и економском развоју", истакао је ирански председник.

Ахмадинеџад је навео да су "људи у региону способни да се сами боре са безбедносним питањима".

Ово је први састанак председника Ирана, Авганистана и Пакистана који је одржан у време када се Исламабад и Кабул боре против ширења побуне талибана.

Ирански председник је рекао да су председници три земље потписали декларацију у којој се истиче изузетна важност појачавања сарадње, не наводећи детаље.

Авганистански председник Хамид Карзаи је на самиту изјавио да овакви трилатерални сусрети имају смисла "ако могу да сачувају Пакистан и Авганистан од екстремизма".

"Такви проблеми долазе од нас самих", нагласио је Карзаи.

Председник Пакистана Асиф Али Зардари рекао је да су шефови држава три земље "постигли широки консензус о будућем облику сарадње".

Председници три земље су се, такође, договорили да ће следећи заједнички састанак одржати у Исламабаду, али још нису утврдили датум.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи