Чистка у британском парламенту

Због скандала у вези са прекомерним трошковима најмање половина британских посланика биће "почишћена" на следећим општим изборима, пише лондонски "Сандеј тајмс". Предвиђа се да ће 325 посланика отићи с положаја, што принудно, што сопственим избором.

Најмање половина од укупног броја британских посланика биће "почишћена" на следећим општим изборима, када ће се бирачи "осветити политичким класама" за скандал у вези са прекомерним трошковима парламентараца на рачун државе, пише "Сандеј тајмс" на насловној страни.

Овај лист, у сарадњи с једним универзитетским стручњаком, предвиђа да ће 325 посланика отићи с положаја, што принудно, што сопственим избором.

Истовремено, премијер Гордон Браун, у очајничком покушају да преузме политичку иницијативу, разматра могућност радикалних уставних реформи како би се умањиле последице скандала који је угрозио углед како владајуће, тако и главних опозиционих странака.

Скандал са трошковима посланика угрозио је популарност свих парламентарних странака, али нарочито Браунових лабуриста, који су на власти од 1997. године, а подршка им је већ драстично опала у време када се Британија бори са најтежом рецесијом од времена Другог светског рата.

Грађани су огорчени јер су многи чланови британског парламента, између осталог, подносили лажне рачуне и тражили надокнаду за најмање трошкове, попут сијалица или седишта за тоалет.

На премијера Брауна расте притисак и из редова лабуриста да оконча неизвесност и објави датум општих избора, а вођа конзервативаца Дејвид Камерон је већ затражио да они буду одржани већ на јесен, преноси "Тајмс".

Камерон је позвао гласаче свих партија да петицијом траже да се општи избори одрже одмах после локалних избора 4. јуна и избора за институције Европске уније. Општи избори би требало да се одрже јуна 2010. године.

"Обзервер" пише да је и Камерон изгубио популарност, након што се његов бивши истакнути саветник Ендру Мекеј приклонио бесним захтевима бирача из своје општине и објавио да ће се повући са посланичког места на следећим изборима.

"Индепендент он сандеј" пише да је Браун, у још једном "очајничком покушају" да рехабилитује своје политичко вођство, позвао свог претходника и ривала Тонија Блера на разговор у четири ока.

Иако није познато о чему су тачно разговарала двојица политичара, дан касније, у петак, Браун је изашао са "националним планом за Британију", у оквиру борбе за политички опоравак како Британије, тако и свог положаја, навео је "Индипендент".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи