Офанзива Пакистана на Долину Сват

Убијено најмање 17 исламских екстремиста у нападима пакистанске војске на талибанска упоришта у Долини Сват северно од Исламабада. УН упозорава на дуготрајну хуманитарну кризу.

Пакистанске безбедносне снаге започеле су нову етапу офанзиве против побуњеника и ушли у Мингору, главни град Долине Сват, где су убиле 17 припадника талибанског покрета, саопштила је пакистанска војска.

Талибански званичник Маулви Хаидер демантовао је тврдње пакистанске војске и рекао да је у нападима убијено 13 припадника његовог покрета и најавио освету.

"Уличне борбе почеле су у Мингори", рекао је портпарол војске генерал мајор Атар Абас и додао да су владине трупе успеле да заузму неке делове града, али да се у центру и даље воде жестоки сукоби.

Непосредно пре данашњих окршаја, пакистанске власти саопштиле су да је најмање 1.000 талибана и око 50 војника, убијено у досадашњој офанзиви на Долину Сват, пренео је Ројтерс.

Уједињене нације упозориле су на дуготртајну хуманитарну кризу у Пакистану и позвале светске земље да прикупе помоћ за око 1,7 милиона људи који су због војне офанзиве морали да напусте своје домове у Долини Сват, као и за пола милиона људи који су раније избегли из овог региона.

УН су јуче послале 543 милиона долара хитне помоћи за расељене, док су донатори у четвртак, за исту сврху, обећали 224 милиона долара, укључујући и 110 милиона од Сједињених Америчких Држава.

Званичници упозоравају да би талибани моли да узврате ударац, упркос упозорењима владе да ће проширити размере офанзиве када она буде окончана у Долини Сват.

Скуп за јачање безбедности у Техерану

Председници Ирана, Авганистана и Пакистана, почели су у Техерану преговоре о начинима борбе против тероризма, кријумчарења наркотика и другим безбедносним проблемима.

Ирански председник Махмуд Ахмадинеџад састао се у Техерану са колегама из Пакистана и Авганистана Асифом Алијем Зардаријем и Хамидом Карзаијем, на једнодневном самиту, организованом с циљем да се појача сарадња три суседне земље.

Састанак шефова држава три земље одржава се у време офанзиве коју су пакистанске безбедносне снаге покренуле против талибанских побуњеника у Долини Сват.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи