Ускрс у свету

Више од две милијарде хришћана широм света слави Ускрс. Поноћној литургији у храму Христа Спаситеља у Москви присуствовали Дмитриј Медведов и Владимир Путин. Папа Бенедикт XVI предводио вечерњу службу у Базилици Светог Петра у Риму.

Васкрснуће Исуса Христа, широм света, данас прославља више од две милијарде хришћана, православаца и католика.

Неколико стотина хиљада Руса, заједно са председником Русије Дмитријем Медведовим и премијером Владимиром Путином, присуствовали су поноћној ускршњој литургији у храму Христа Спаситеља у Москви, коју је служио патријарх московски и целе Русије Кирил.

"Ускршње церемоније заузимају посебно место у духовном животу руског друштва. Оне са собом доносе моралну обнову, пуне срца људи топлином и светлошћу и јачају веровање у доброту и правду", поручио је председник Медведов, честитајући Ускрс грађанима Русије.

Поглавар Руске православне цркве Кирил поручио је сународницима да размисле о значењу Ускрса, које се састоји у уздизању изнад ужурбаности свакодневног живота, како би се увидела истинска узвишеност Божје љубави.

Римокатолички поглавар папа Бенедикт XVI предводио је вечерњу службу у Базилици Светог Петра у Риму, у оквиру ускршњег бдења. Оно се обележава ноћ пред Ускрс, када је, по веровању, Христ устао из мртвих.

У својој посланици, папа је говорио о питањима живота, смрти и бесмртности. Римокатолички поглавар се запитао и шта би се десило када би модерна медицина нашла лек против смрти.

"Да ли би то било добро? Човечанство би постало старо и више не би било места за младе. Капацитет за иновацију би пресушио, а вечни живот не би био рај, већ осуда", рекао је папа Бенедикт.

Око 10.000 православних верника окупило се у Цркви Светог гроба у Јерусалиму поводом богослужења Светог огња, једног од највећег чуда које се дешава у Светој земљи. Пламен се појављује из Исусовог гроба, што је знак за вернике да их Спаситељ није заборавио. Ритуал свете ватре стар је најмање 1.200 година.

Поред тога што, ове године, хришћанске цркве славе Ускрс истог дана, Јевреји, у исто време, прослављају последње дане Пасхе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво