Бомбашки напад у московском метроу

Најмање 38 особа погинуло у два напада бомбаша самоубица у московском метроу. Све очи упрте према северном Кавказу. Премијер Путин запретио одмаздом терористима. То су звери, наћи ћемо их и уништити, поручио председник Медведев. Уторак, 30. март, проглашен Даном жалости.

У два одвојена напада на станицама подземне железнице у центру Москве погинуло је најмање 38 особа, а најмање 60 је повређено, саопштило је руско министарство за ванредне сутуације.

У амбасади Србије у Москви речено је да међу повређеним особама које су смештене у болнице нема држављана Србије.

Руска Федерална служба безбедности саопштила је да су нападе извеле жене-терористи самоубице, односно група названа "Црне удовице", коју чине жене које су у сукобима чеченских исламиста са руским снагама безбедности остале без неког од чланова породице.

Сигурносна камера наводно је снимила две особе које су довеле жене-самоубице до улаза у подземну железницу.

Прва експлозија догодила се у 7:50, у време јутарњег шпица, у возу метроа на станици Лубјанка, која је удаљена мање од једног километра од Кремља и руске Савезне службе безбедности, а друга на станици Парк културе на истој линији метроа.

На станици Парк културе пронађена је људска глава одвојена од тела за коју се верује да је припадала жени самоубици. Пронађени делови тела указују на то да су жене-терористи имале експлозив причвршћен за појас.

Јачина бомби била је по 2 килограма тротилног еквивалента, преносе руски медији.

Сви повређени путници евакуисани су из подземне железнице, а недуго после напада московским лекарима пријавило се најмање педесетак особа, сведока напада, са симптомима срчаног удара и нервног слома.

Кавкаски траг

Центар Москве био је сатима после експлозије у блокади, јер је полиција контролисала главне саобраћајнице и мостове.

Упркос томе што је са станице Парк културе било изузетно тешко евакуисати преживеле путнике, акција спасилачких екипа је ефикасно изведена.

Неименовани аналитичар једне од водећих руских служби безбедности изјавио је да "терористички напади највероватније имају кавкаски траг и могу представљати одмазду терориста за њихове недавно убијене лидере, оценио је неименовани аналитичар једне од водећих руских служби безбедности", преноси Интерфакс.

Међу недавно ликвидираним герилцима су позната имена, као што су Саид Бурјатски, Анзор Астемиров, Саламбек Ахмадов и Абу Халед.

"Ту претпоставку потврђује и избор места терористичких напада. Не може бити случајна подударност - терористи намерно обраћају пажњу на изазовни карактер својих дејстава", рекао је тај аналитичар, указујући да је станица метроа Лубјанка, где се догодила прва експлозија, у непосрденој близини седишта Федералне службе безбедности.

Медведев: То су звери

Руски председник Дмитриј Медведев обећао је да ће "пронаћи и уништити" све оне који су организовали бомбашке нападе.

"То су звери. Наћи ћемо их и уништити", рекао је Медведев, пошто је положио букет цвећа у метроу.

Руски председник је истакао да проблем тероризма мора да се сагледа на националном нивоу.

"Овакви напади се добро планирају. Они су усмерени на дестабилизацију ситуације у земљи и свету", рекао је Медведев.

Премијер Русије Владимир Путин поручио је, након заједничког састанка са државним врхом Русије, да ће организатори напада на московски метро бити најоштрије кажњени.

"Терористи ће бити уништени, са што мањим последицама. Ови терористички акти приморавају нас да се поново замислимо над проблемом тероризма. Само заједничким напорима можемо да победимо то зло", рекао је Путин.

Руски истражни органи поднели су кривичну пријаву за тероризам, а истрагу води руски државни тужилац Јуриј Чајка.

Московски метро у прошлости често је био мета напада, углавном чеченских терориста. Метро у руској престоници користи неколико милиона Московљана дневно.

У Москви је 30. март проглашен Даном жалости.

Савет безбедности осудио нападе

Савет безбедности Уједињених нација оштро је осудио терористички нападе у московском метроу.

У саопштењу, СБ УН навео је да је "тероризам једна од највећих претњи за међународни мир и безбедност".

Савет је, такође, нагласио да је одлучан у намери да се "бори против свих облика тероризма, као и да је "сваки терористички напад потпуно неоправдан злочин, без обзира на мотиве, време, место или организаторе" повезане с њим, пренео је АП.

Раније данас, генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун оштро је осудио нападе у московском метроу.