Повлачење америчких војника из Ирака

Демократски кандидат за председника САД Барак Обама заложио се за повлачење америчких војника из Ирака у лето 2010. године, али је рекао да би одређени број снага требало на неодређено време да се задржи у тој земљи како би се борили против Ал-Каиде.

Обама је у интервјуу "Њујорк тајмсу" додао да се, ако буде изабран за председника САД, неће залагати за трајне војне базе у Ираку.

Објаснио је да има намеру да повуче већи део америчких трупа из Ирака јер неће "да буде талац не тако паметне тежње да се у Ираку задрже сталне војне базе као што је то случај у Јужној Кореји".

Подсећајући да је био против интервенције у Ираку и пре него што је изведена, подвукао је да ће је окончати уколико постане председник.

Демократски кандидат за председника је навео да је за повлачење америчких војника "у лето 2010., за две године, више од седам година од почетка конфликта", као и да би мисија војника који би остали у Ираку била "ограничена".

Према речима Барака Обаме, њихов задатак био би да уђу у траг присталицама терористичке мреже Ал-Каида, штите америчке службе и обучавају ирачке снаге безбедности.

При изради стратегије повлачења Обама би консултовао команданте са терена и ирачку владу и вршио додатна неопходна "тактичка прилагођавања".

Додао је да приликом повлачења из Ирака треба, као што је више пута поновио, предузети мере предострожности, што није био случај приликом започињана војне интервенције.

Обамин противкандидат републиканац Џон Мекејн описује Обамину стратегију у Ираку као "капитулацију" а други из Републиканске партије га оптужују да хоће да одустане од Ирака упркос чињеници да је тамо погинуло више од 4.000 америчких војника и упркос инвестицијама од више стотина милијарди долара.

Одговарајући на ове оптужбе Обама је навео да је увек говорио да ће динамика повлачења зависити од безбедности америчких јединица.

Сенатор из Илиноиса је оценио да је уопште била грешка интервенција у Ираку, који није представљао непосредну претњу и који није био повезан са терористичким нападима од 11. септембра 2001. на Њујорк и Вашингтон, и да је само одвукла пажњу САД од борбе против Ал Каиде и талибана у Пакистану и Авганистану.

Зато ће се, ако буде председник, заложити за слање додатних 32.000 војника у Авганистан.

Амерички лист подсећа да ово Обамино излагање пада у време када администрација Џорџа Буша преговара са ирачком владом о судско-војном споразуму о дугорочном статусу америчких снага у Ираку.

Овај споразум је од велике важности јер мандат УН који одређује америчко војно присуство у Ираку истиче крајем године, указује "Њујорк тајмс".

Обама је најавио и да би две милијарде долара било издвојено за напоре међународне заједнице да помогну ирачким избеглицама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво