Снажан земљотрес у Турској

Најмање 51 особа погинула у снажном земљотресу који је погодио источну Турску. Нека села готово сравњена са земљом. Рад спасилачких екипа отежавају накнадни потреси и хладно време.

У земљотресу, јачине 6,6 степени Рихтерове скале, који је рано јутрос погодио источни део Турске, погинула је 51 особа. Нека села су готово сравњена са земљом. Страхује се да је број жртава већи, јер рад спасилачких екипа отежавају накнадни потреси и хладно време.

Епицентар потреса био је у провинцији Елазиг, а највише жртава је у селима око града Кованчилара. Већина становника у селима на истоку Анадолије живи у брдима, у кућама од блата, које се лако руше. Међу страдалима су и четири девојчице из исте породице.

Спасилачким тимовима придружила се војска. У угрожено подручје, Влада и Црвени крст шаљу шаторе, ћебад, храну и лекове.

Становништво је упозорено да се не враћа у оштећене куће, због опасности од њиховог рушења услед накнадног померања тла. Забележено је тридесетак накнадних потреса, од којих је најјачи био 5,5 степени Рихтера.

"Сеоске куће грађене су од блата, па су последице веће. Наше грађевинске фирме почеће у овом подручју да зидају куће од бетона", рекао је премијер Турске Тајип Ердоган.

Епицентар потреса, који се осетио у 4.32 по локалном времену (3.32 по средњеевропском), налазио се 43 километра западно од града Бингола, на дубини од десетак километара, саопштили су турска сеизмолошка опсерваторија Кандили и Амерички геолошки институт, који прати глобалне сеизмичке активности.

Током смиривања тла било је још десетак накнадних потреса, од којих је најјачи био 4,1 степен Рихтерове скале.

Земљотреси су чести у Турској. У два снажна потреса који су 1999. године погодили северозапад те земље, погинуло је око 18.000 људи.

У потресу јачине 6,4 степена по Рихтеровој скали, који је 2003. године уздрмао провинцију Бингол, 83 деце је изгубило живот када се од силине земљотеса срушила школа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво