Нове невоље за Рода Благојевића

Смењени гувернер америчке савезне државе Илиноис Род Благојевић оптужен да је покушао да прода место у сенату упражњено избором Барака Обаме за председника САД. Тужилаштво тврди да су Благојевић и још шесторица његових сарадника разговарали у могућности да се Обамина столица у Сенату трампи за новац, добро плаћен посао или место у новој администрацији.

Оптужница против Благојевића садржи 19 тачака, укључујући и наводе да је бивши гувернер Илинојса био део схеме, у којој је, као противуслугу за исплаћивање милијарди долара из државних пензионих фондова, добијао озбиљне количине новца.

Осим контроверзног бившег гувернера српског порекла, оптужени су и његов брат Роберт, шефови кабинета Џон Херис и Алонзо Монк, блиски сарадник Кристофер Кели и локални лобиста Вилијем Ћелини.

Тужилаштво тврди да мало познати Антоан Тони Рецко, још две особе и Благојевић склопили, суштински, једноставан договор, према којем им је гивернер омогућавао да зараде силан новац, који су имали поделити када Благојевићу истекне мандат.

Донедавну гувернер Илинојса није био одмах доступан за коментар, јер се са породицом, како јављају амерички медији, одмара у Дизниленду.

Благојевић је приведен због оптужби да је покушао да искористи текући избор за наследника новоизабраног председника САД Барака Обаме у Сенату, с обзиром да ту одлуку треба да донесе у својству гувернера савезне државе Илиноис.

Благојевић је ухапшен 9. децембра због оптужби да је покушао да искористи избор за наследника новоизабраног председника САД Барака Обаме у Сенату, с обзиром да му је право на ту одлуку припадало местом гувернера савезне државе Илиноис.

Како пише "Њујорк тајмс", Благојевић је током консултација о избору Обаминог наследника у Сенату, расправљао и о постављању његове супруге у управни одбор непрофитних организација, чиме би јој била омогућена плата од око 150.000 долара.

Расправљано је и о постављању Благојевића на функцију у Стејт департменту или именовање за амбасадора, пише њујоршки дневник, наводећи да се у 76 страна дугом извештају наводе његове речи како је спреман "да прода или трампи Илиноис".

У транскрипту се, такође, наводи да је Благојевић рекао једном од помоћника да је особа, идентификована као "кандидат број 5" понудила око 500.000 долара у замену за место у Сенату.

Неколико дана пре хапшења, Благојевић је одбацио оптужбе, поредећи прислушкивање његових разговора са чувеном афером "Вотергејт", након чијег је откривања тадашњи председник Ричард Никсон био практично најурен из Беле куће.

Федерални тужилац Патрик Фицџералд узвратио му је опаском да би се због оваквог поступка Абрахам Линколн преврнуо у гробу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво