Читај ми!

Председавајући одбора Конгреса: Документи Вука Јеремића кључни за истрагу о пословима Бајденових

Надзорни одбор Представничког дома Конгреса САД под вођством републиканаца у склопу истраге о пословима породице Бајден, послаo je писмо нкедашњем шефу српске дипломатије Вуку Јеремићу у којем је затражио документацију у вези са сином америчког председника Хантером Бајденом.

Писмо на пет страница Вуку Јеремићу у чији је увид имао и Ен-Би-Си њуз, који је након обављања дужности министра спољних послова Србије био и председавајући Генералној скупштини Уједињених нација 2012 и 2013., послао је председавајући Одбора Представничког дома САД за надзор и одговорност, Џејмс Комер, назвавши Јеремића "кључним сведоком у истрази".

"Јеремићево претходно сведочење о пословним односима са званичницима који су учествовали у међународним коруптивним шемама представља 'црвену лампицу' за могућност постојања доказа о томе да су породица Бајден и њени сарадници трговали утицајем покушавајући да 'наплате посредовање појединцима укључујући и особе повезане са Комунистичком партијом Кине'", рекао је Комер.

Како Комер наглашава, ако је председник САД Џозеф Бајден компромитован договорима са страним непријатељима, то је јасна претња националној безбедности.

"Надзорни одбор је посвећен увођењу транспарентности и одговорности у расипање, превару и злоупотребе које су се десиле на највишим нивоима власти. Документи господина Јеремића су кључни за ову истрагу", тврди Комер.

Писмо се односи на случај Патрика Хоа, бившег директора кинеске енергетске компаније који је 2018. године осуђен за кршење америчког Закона о коруптивним делима повезаним са иностранством.

Сведочење Јеремића пред америчким судом

Јеремић је сведочио на суђењу Хоу и рекао да га је енергетска компанија платила као консултанта и да је покушао да упозна поједине особе са Хантером Бајденом, иако није јасно да ли је састанак уопште одржан.

Бела кућа је одбила да коментарише, као и представник Хантера Бајдена. Јеремић није одговорио Ен-Би-Си њузу на захтев за коментар.

Вашингтон пост је прошле године објавио да потенцијални енергетски пројекти о којима је Хантер Бајден разговарао са Хоовом компанијом "нису стигили да се реализују".

Са друге стране, Волстрит џорнал још 2020. писао је да "документа у које су имали увид не указују на било какву улогу Џоа Бајдена".

Јеремић је у мејлу послатом Вашингтон посту навео да познаје и Хантера Бајдена и Је Јианминга, Хоовог сарадника који је председник кинеске енергетске компаније ЦЕФЦ, али да није посредовао у њиховом упознавању.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара