Читај ми!

Више од 70 полицајаца повређено током евакуације немачког села Лицерат

Више од седамдесет немачких полицајаца повређено је у протестима за време евакуације села Лицерат, која траје од среде, због намере енергетске компаније да на том подручју копа лигнит.

Повреде су само делимично последица насиља демонстраната, јер су неки од полицајаца, између осталог, уганули чланак у блатњавој земљи, а има и повређених демонстраната, преноси немачки лист Франкфуртер Алгемајне цајтунг.

Село Лицерат у близини Келна биће евакуисано како би неколико зграда у том насељу било срушено и енергетској компанији РВЕ омогућено да копа лигнит који се налази у земљишту на том подручју, а против чега је на хиљаде људи ове седмице демонстрирало, након чега је дошло до сукоба са полицијом.

Полиција је раније саопштила да су демонстранти, међу којима су многи носили маске и фантомке, бацали каменице и Молотовљеве коктеле.

Демонстранти су се окупили на протесту након што је регионални суд у понедељак потврдио ранију пресуду о томе да се испразни село, чије земљиште и некретнине сада припадају РВЕ.

Франкфуртер Алгемајне цајтунг преноси да је од почетка евакуације Лицерата покренуто око 150 кривичних поступака против демонстраната, а они се терете за пружање отпора полицији, наношење физичких повреда и нарушавање јавног реда и мира.

Портпаролка покрета "Лицерат Лебен", који је организатор протеста, рекла је да је у сукобу са полицијом број повређених демонстраната двоцифрен, можда чак и троцифрен.

"Неки од њих су и тешко повређени. Повреде су нанете бибер-спрејом, пендрецима и нападима полиције песницама, било је доста случајева повреда главе, тако да полиција није само појединце ударала у главу, већ је то чинила генерално", навела је она.

Полиција је данас саопштила да ће у току дана наставити са евакуацијом Лицерата, а према речима полицајаца, у селу је остало мање од десет активиста, преноси Франкфуртер Алгемајне цајтунг.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво