Читај ми!

Бајден и гаража-гејт, гомилање поверљивих докумената

Још пет страница поверљивог материјала пронашли су помоћници председника САД Џозефа Бајдена у његовој резиденцији у Вилмингтону у Делаверу раније ове недеље, објавила је Бела кућа.

Специјални саветник председника САД Ричард Заубер изјавио је да док их је преносио у Министарство правде, пет додатних страница са ознакама "поверљиво" откривено је међу материјалом од укупно шест страница.

"Службеници Министарства правде који су били са мном одмах су их узели", казао је Заубер.

Бајденов правни тим је ове недеље признао да је пронашао поверљива документа која се односе на време док је обављао функцију потпредседника САД у Обаминој администрацији у његовом дому у Делаверу. Нека од докумената пронађена су у Бајденовој гаражи. 

То ново обелодањивање докумената означава последњу промену у укупном броју докумената са поверљивим ознакама које су открили Бајденови адвокати за недељу дана.

"Сада смо јавно објавили конкретне детаље о документима који су идентификовани, како су идентификовани и где су пронађени", рекао је Заубер. Саопштио је и да канцеларија Беле куће више неће одговарати на питања у вези са истрагом која је у току.

"Бела кућа ће сарађивати са новоименованим специјалним саветником", додао је Заубер.

До открића је дошло само неколико сати након што је Канцеларија адвоката Беле куће објавила саопштење у ком се посебно наводи откриће једног документа, а истог дана је државни тужилац Мерик Гарланд именовао Роберта Хура за специјалног тужиоца који ће истражити случај.

То је трећи пут за недељу дана да су откривена поверљива документа.

Заубер је рекао да је преглед Бајденових просторија завршен у среду увече, иако је додатних пет страница откривено у четвртак, преноси Си-Ен-Ен

"Пошто имам безбедносну дозволу, отишао сам у Вилмингтон у четвртак увече да омогућим да Министарству правде доставим документ који је лични саветник председника пронашао у среду", рекао је Заубер.

Бела кућа се суочава са све гласнијим критикама због недостатка транспарентности у вези са документима. Прва група од 10 поверљивих докумената пронађена је у његовој бившој приватној канцеларији 2. новембра, али то јавности није откривено до понедељка. 

Друга група докумената откривена је у Бајденовој кући у Делаверу. Саопштено је да су документа пронађена у закључаној гаражи у граду Вилмингтону, као и у суседној просторији.

Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер изјавила је да председник САД Џозеф Бајден није знао да се поверљиви документи из његових потпредседничких дана налазе у канцеларији његовог бившег института у Вашингтону или у кући у Вилмингтону.

Нови председавајући надзорног одбора Представничког дома Џејмс Комер обавестио је Белу кућу да веће истражује како је председник Џозеф Бајден поступао са поверљивим документима из времена када је обављао функцију потпредседника САД.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво