Читај ми!

Циклонска бомбa у САД и Канади однела 56 живота, америчка Монтана на –45 Целзијуса

Најмање 56 особа погинуло је у чудовишној снежној олуји која бесни широм САД и Канаде. Иако се за западну америчку државу Њујорк прогнозирају још 23 центиметра снега, метеоролози наредних дана очекују смиривање олује.

Само у западној америчкој држави Њујорк страдало је 28 особа, већина у Бафалу, док циклон бомба наставља да погађа Северну Америку.

У деловима те државе, упозоравају метеоролози, очекују се још 23 центиметра снега.

Смртни случајеви проузроковани олујом такође су пријављени у Вермонту, Охају, Мисурију, Висконсину, Канзасу и Колораду. Температуре у Јужној Флориди су пале тако ниско да су се игуане смрзле и падале са дрвећа.

Западна америчка држава Монтана је најтеже погођена хладноћом, са температуром која је пала на 45 Целзијуса испод нуле.

Амерички председник Џозеф Бајден одобрио је проглашење ванредног стања којим се дозвољава федерална подршка држави Њујорк. "Моје срце је са онима који су изгубили своје вољене овог празничног викенда", написао је Бајден на Твитеру.

Марк Полонцарц, извршни директор округа Ири у тој савезној држави, рекао је да су многе жртве умрле од срчаних проблема док су покушавали да очисте снег. Неки су пронађени мртви у својим возилима.

Гувернерка државе Кети Хочул, која је родом из Бафала, рекла је да многа возила Хитне помоћи нису успела да стигну до најтеже погођених подручја или су се и сама заглавила у снегу.

Једна локална породица са малом децом – узраста од две до шест година – морала је да чека 11 сати да стигну спасиоци у раним сатима Божића (недеља).

Зимске олује са циклон бомбом настају када се ваздух који је близу Земљине површине брзо подигне у атмосферу и дође до наглог пада притиска, најмање 24 милибара у року од 24 сата.

Смирење олује у наредних неколико дана

Прогностичари кажу да ће се олуја у наредних неколико дана смирити, али саветују грађанима да без преке потребе не крећу на пут.

Процењује се да је током викенда око 250.000 домова и предузећа остало без електричне енергије.

У олуји која се протеже од Канаде до мексичке границе погинуло је 56 људи.

У Канади, централне провинције Онтарио и Квебек, на североистоку, поднеле су највећи терет олује.

Четири особе погинуле су на Бадње вече када се аутобус преврнуо на залеђеном путу у близини града Мерит, у западној провинцији Британске Колумбије.

Из локалне медицинске управе за канадски Си-Би-Си речено је да су 52 особе примљене у болницу и да је њих 36 задржано на лечењу.

У Oкругу Принц Едвард током уторка очекује се још 20 центиметара снега.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара