Читај ми!

Два тинeјџера погинула у протестима, председница Перуа предлаже расписивање ванредних избора

Због масовних уличних протеста, у којима су погинула два тинејџера, председница Перуа Дина Бoлуарте рекла је да ће прeдложити парламенту расписивање избора, две године пре рока.

Петнаестогодишњак и осамнаестогодишњак су погинули, а још четири особе су повређене у сукобима демонстраната и полиције током протеста којима се захтевају превремени избори због смене председника Педра Кастиља који је намеравао да распусти перуански Конгрес.

Нова председница Перуа, Дина Болуарте, најавила је у обраћању на националној телевизији да ће послати Конгресу предлог да се општи избори одрже две године пре редовних, до априла 2024.

Шефица канцеларије омбудсмана Перуа, Елијана Револар навела је да су двојица тинејџера "вероватно страдали од последица прострелних рана" током сукоба са полицијом у недељу у граду Андауаиљас, у региону Апуримак.

Балтазар Лантарон, начелник региона Апуримак, рекао је да су "пријављене четири повреде, од којих три са ранама на глави".

Хиљаде демонстраната поново је у недељу изашло на улице широм земље, укључујући стотине у Лими, главном граду, где је полиција користила сузавац.

Протести који потресају Перу посебно су се раширили у руралним областима, који су снажно упориште смењеног председника Кастиља, бившег школског учитеља и политичког новајлије из сиромашне планинске области Анда.

Демонстранти су запалили полицијску станицу, уништили мали аеродром који користе оружане снаге.

Конгресменка Марија Тајпе Коронадо рекла је да је 15-годишњи дечак преминуо од повреде током протеста док је "она снажно апеловала на Болуартеову да се повуче".

"За смрт дечака одговорна је госпођа Дине што није поднела оставку", рекао је Тајпеова. "Од када је протест злочин?"

Болуартеова је положила заклетву прошле недеље након што је Кастиља сменио Конгрес и ухапсио га због покушаја да распусти парламент како бо спречио гласање о његовом опозиву.

Демонстранти, од којих су многи присталице Кастиља, данима су захтевали да расписвање избора како Булартеова не би остала на власти до 2026. када би мандат који је преузела од Кастиља истекао. Неки демонстранти су такође позвали да се Конгрес затвори.

Канцеларија омбудсмана саопштила је у суботу да су демонстранти у Андауајласу сатима држали двојицу полицајаца, али су касније пуштени. У сукобима у суботу повређено је 16 цивила и четири полицајца, наводи се у саопштењу.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије