Модернизација руских оружаних снага

Због ширења НАТО, планова САД да поставе антиракетни штит у Европи и могућих регионалних сукоба близу границе, неопходна свеобухватна обнова руског наоружања, најавио руски председник Дмитриј Медведев. Нова интерконтинентална ракета оперативна у децембру.

Руски председник Дмитриј Медведев најавио је свеобухватну обнову наоружања руске војске и морнарице. Модернизација је неопходна, каже Медведев, због све веће политичке и војне напетости у свету.

Москва је забринута због ширења НАТО-а, америчких планова да поставе делове свог противракетног система у источној Европи и могућих регионалних сукоба близу руске границе.

У обраћању војном врху, Дмитриј Медведев је описао модернизацију руских оружаних снага као примарни државни задатак.

Најављени програм је свеобухватан, али како каже Медведев, никада у историји савремене Русије, нису постајали тако добри услови за формирање високо ефикасних оружаних снага.

"Анализа војнополитичке ситауције у свету показује да се у више региона задржавају конфликти, претње и међународни тероризам. Не прекидају се покушаји ширења НАТО у близини граница Русије. Све то тражи квалитетну модернизацију наших оружаних снага. Без обзира на актуелне финансијске тешкоће за то постоје сви услови", нагласио је Медведев.

Војни буџет ове године је 43 милијарде долара, а четвртина те суме биће потрошена на обнову застарелог наоружања. Цео посао почеће 2011. године.

Руски председник је истакао да је први задатак квалитетно повећање бојеве готовости војске, пре свега стратешких, нуклеарних снага нагласивши да оне треба стопостотно да испуњавају све постављене задатке за осигурање безбедности Русије.

Аналитичари се питају зашто се Русија одлучила на овај корак у време када је руска привреда тешко погођена светском финансијском кризом.

Руски званичници инсистирају да је земља изложена стварним претњама, да новца има и да га треба издвојити за нове подморнице, борбене авионе и нуклеарне снаге.

Војноиндустријски комплекс, још под државном контролом, један је од највећих послодаваца и уједно мотор руских научних иновација.

Недавно је руска влада велики број предузећа у сектору одбране ставила на посебан стратешки списак, да би спречила банкротства и отпуштања.

Наставак преговора после сусрета Медведев-Обама

Представник руског Министарства одбране најавио је могућност да председници Русије и САД Медведев и Обама, на сусрету у Лондону у оквиру самита "Групе 20", 1. априла договоре прелазно решење за наставак разговора две земље о питањима стратешког офанзивног наоружања и противракетној одбрани.

"Прелазно решење, којим може да буде започет процес преговора између нас и САД о проблему споразума о ограничењу нуклеарног оружја (СТАРТ) и противракетне одбране, као и о другим питањима стратешке стабилности и безбедности, како се очекује, биће донето на сусрету председника две земље 1. априла у Лондону у оквиру форума 'двадесеторице'", рекао је неименовани руски генерал агенцији Итар-Тас.

Руска државна агенција наводи да Министарство очекује да ће коначно решење, у оквиру ког ће бити договорени сви детаљи преговора, шефови две државе донети на накнадним сусретима.

Руски приступ новом споразуму о стратешком нуклеарном наоружању, који треба да замени постојећи који истиче у децембру 2009, састоји се у томе да се тај документ оријентише на будућност и не ограничава само нуклеарна пуњења већ и стратешка средства за њихово лансирање - интерконтиненталне балистичке ракете, балистичке ракете у подморницама и тешке бомбардере.

Москва, такође, сматра неопходним искључење могућности размештања стратешког нуклеарног наоружања изван националних територија.

Недавно је Медведев изјавио да СТАРТ не само што не ограничава Русију и САД у ракетно-нуклеарној сфери, већ фактички дозвољава повећавање количине стратешког офанзивног наоружања.

Руски председник је изразио спремност Москве за дијалог и преговоре са новом америчком администрацијом, истичући да би конструктивна сарадња у борби против нуклеарних претњи допринела општем опоравку руско-америчких односа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво