Читај ми!

Пољска шаком и капом троши на јужнокорејско оружје

Варшава је, након уговора о набавци више стотина јужнокорејских хаубица, 1.000 тенкова и 48 лаких борбених авиона који се процењују на око 15 милијарди долара, прошле недеље потписала и уговор о куповини 288 вишецевних ракетних бацача јужнокорејског произвођача "Ханва" за које ће положити додатних шест милијарди америчких долара.

Јужнокорејски медији јављају да је највећи домаћи произвођач наоружања концерн "Ханва" 19. октобра потписао уговор с пољским властима о испоруци чак 288 самоходних вишецевних бацача ракета (ВБР) типа К-239 – пакет који садржи и муницију и укључује обуку, те ће државне кофере словенске земље олакшати за добрих шест милијарди америчких долара.

У стандардној верзији лансирно возило система К-239 носи два контејнера са по шест ракета калибра 239 милиметара домета око 80 километара. Оно, међутим, може да буде преуређено да понесе модуле са бројнијим ракетама мањег калибра, или пак један балистички пројектил домета од око 290 километара. Концептуално, па и по изгледу подсећа на амерички ХИМАРС.

Иначе, Пољска је већ купила 20 комада тог високопрецизног америчког оруђа и први примерци би требало да јој буду испоручени следеће године.

Интересантно, пољски министар одбране и заменик председника владе Маријуш Блашчак изјавио је да се његова земља определила за наруџбину јужнокорејских ВБР-ова јер су по перформансама слични ХИМАРС-у а Сједињене Америчке Државе нису имале довољни производни капацитет да задовоље потребе пољске војске за тим разорним оружјем.

Наиме, Варшава је раније током ове године, након избијања сукоба у Украјини, изразила жељу да купи чак пет стотина нових ХИМАРС-а.

Преко 30 милијарди долара за наоружање – одвраћање или припрема за рат?

Током лета пољске власти и јужнокорејске фабрике ставиле су потписе на серију уговора за колосални пакет наоружања јужнокорејске производње који се састоји од 1.000 тенкова, 672 самоходне хаубице и 48 ратних авиона.

Обухвата и муницију, делове, лиценце за трансфер технологије и одржавање и вредан је, процењује се, фантастичних 15 милијарди долара.

Купопродајни споразум за вишецевне бацаче ракета склопљен је у Сеулу управо на дан када су Пољацима церемонијално предати први примерци поменутих тенкова и хаубица, који ће послужити за стицање знања, односно припрему за пријем тог тешког наоружања у редове пољске војске.

Она настоји да њима замени оружје совјетског и руског порекла, те нескривено гаји амбиције да вишеструко увећа своје капацитете и постане брана руском утицају у источној Европи.

Прва транша јужнокорејских тенкова К-2 "црни пантер", њих 180, требало би да Пољској буде испоручена до 2025. године и коштаће 3,6 милијарди долара, док би првих 212 хаубица К-9 "гром" требало да пристигну до 2026. – драстично јачање артиљеријских јединица за које ће из државних трезора у Варшави бити изнето 2,3 милијарде долара.

У Републици Кореји, Пољска је нашла партнера који поседује врсне технологије у области металургије, машинске и електронске индустрије, прави поуздано и трајно оружје, који је политички подобан јер је амерички савезник и жељан да се пробије на европско, нарочито, тржиште земаља чланица НАТО-а, те је стога спреман и на одређење уступке, као што су продаја лиценце за производњу тенкова или давање дозволе да се у његово наоружање уграде делови који се производе локално.

Када су у питању вишецевни бацачи ракета, већ сада је јасно да ће јужнокорејски модули с ракетама бити монтирани на камионе пољске производње, као и да ће у њима бити примењени софтверски системи за командовање и управљање ватром који се већ користе у пољским оружаним снагама.

Због свега тога можда треба опростити пољским генералима и бирократама министарства одбране ако су се у Сеулу осетили као деца у шареној петоспратној продавници квалитетних играчака и раздрешили кесу до мере која је вероватно запањила не само њихове геополитичке такмаце, већ и војнополитичке савезнике.

Јер, преко 20 милијарди долара за јужнокорејско оружје јесте сума за коју је сваки епитет мање звучан од "запањујуће" једноставно недовољан.

То је, нажалост, и сума која пре него просто на одвраћање, асоцира на припрему за велики рат.

Нарочито када се узме у обзир да је Варшава кренула у набавку 32 америчка ловца-бомбардера "Ф-35", нових шест батерија противракетних система "Патриот", 250 тенкова "Абрамс" и, вероватно, пар стотина "ХИМАРСА", што ће све коштати око 15 милијарди долара.

Када се процес опремања оруђима и опремом јужнокорејског и америчког порекла заврши, Пољска армија ће располагати таквом ватреном моћи да ће, када је конвенционално наоружање у питању, не само бити врло тврд орах и за мега-армију каква је руска, већ и постати војни лидер међу европским чланицама НАТО-а, односно, сила у континенталним размерама.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво