Читај ми!

Министри ЕУ о ограничењу цене гаса, потрага за компромисом

Министри енергетике Европске уније разговараће о ограничењу цене гаса на нивоу блока како би утврдили наредне кораке, мада ће, како оцреује, Ројтерс, вероватно проћи недеље пре било какве коначне одлуке.

Европа се бори да обузда високе цене енергената након што је Русија смањила испоруке гаса после инвазије на Украјину што је винуло цене гаса и електричне енергије у Европи до рекордних нивоа, истиче британска агенција.

Пошто још нема законског предлога за ограничење цена, очекује се да ће министри на састанку у Луксембургу расправљати о принципима како би отенцијално ограничење цена у ЕУ могло да функционише, као и о могућим манама такве одлуке.

Естонска министарка економије Рина Сикут рекла је да на састанку не очекују коначне одлуке о томе, већ да је циљ да се кроз преговоре олакша постизање компромиса како би се цене гаса повукле са недавних максималних нивоа, преноси Ројтерс.

"Коначне одлуке нећемо донети данас", додала је Сикут по доласку у Луксембург на састанак. 

Уочи састанка у Луксембургу на Фејсбуку се огласио министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто који ће учествовати у расправи о ограничењу цене гаса.

Како је навео, председници влада земаља чланица ЕУ прошле недеље су поставили јасне смернице Европској комисији - мере не сме да утичу на дугорочне уговоре, учешће у заједничким набавкама не може бити обавезно и енергетска безбедност држава чланица не сме бити угрожена.

"У поређењу са овим, Европска комисија поново је почела са триковима. Кришом жели да прошири своја овлашћења и да потисне слободно национално одлучивање. Очекује нас велика дебата", истакао је Сијарто.

Пуна складишта и страх од скокова цена

Цене гаса су пале последњих дана, топлог времена и јер су земље напуниле складишта. Неке дипломате ЕУ сматрају да би то могло да смањи потребу за ограничењем цена енергије, али други кажу да је ограничење и даље потребно како би се заштитили од потенцијалних скокова цена с обзиром на то да стиже зима.

Европска комисија је прошле недеље затражила одобрење земаља за израду предлога о ограничењу цена на трговању на холандском гасном чворишту ТТФ, које би могло да буде покренуто ако цене крену да расту. Челници земаља ЕУ затражили су од својих министара и Брисела "конкретне одлуке" о тој идеји.

Дипломате ЕУ кажу да би данашњи разговори могли да резултирају давањем зеленог светла новом предлогу Европском Комисије, али неке земље траже више детаља о томе како би то ограничење цена функционисало.

"Недостаје много ствари у оквиру предлога. Комисија би требало да достави остатак делова слагалице. Помало сам разочаран што с овим не идемо што је брже могуће", рекао је чешки министар индустрије Јозеф Сикела, који председава састанком.

Комисија је уочи састанка у Луксембургу поделила документ земљама чланицама ЕУ у којем се упозорава на ризик од друге врсте ограничења цена – за гас који се користи за производњу струје, оцењујући да би то могло да изазове раст потрошње гаса.

Цена гаса на трговању за месец унапред, односно за испоруку наредног месеца, пала је у понедељак на холандском ТТФ чворишту на 93,35 евра по мегават-сату, на најнижи ниво од јуна, иако је то и даље далеко изнад цена из 2021. године.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво