Читај ми!

Сијеве кључне тачке за развој – економско отварање, против подела, питање Тајвана унутрашња ствар

Двадесети национални конгрес Комунистичке партије Кине отворен је данас у Великој дворани народа у Пекингу. Велику пажњу су изазвали развојни планови Кине за будући период и политичке смернице у дипломатији и спољној трговини, које је представио кинески председник Си Ђипинг.

Кинески председник Си Ђинпинг је у име Централног комитета Комунистичке партије Кине 19. сазива поднео извештај на отварању.

Си је у извештају истакао да су у протеклој деценији догодила три догађаја од великог, историјског значаја за Партију и народ: то су стогодишњица Комунистичке партије Кине, наступање нове ере социјализма са кинеским карактеристикама постизањем Првог стогодишњег циља, искорењивањем апсолутног сиромаштва, изградњом умереног просперитетног друштва у свим погледима.

Си је рекао да ће од данас централни задатак Комунистичке партије Кине бити да води кинески народ свих етничких група у усаглашеним напорима да реализује Други стогодишњи циљ изградње Кине у велику, модерну, социјалистичку земљу у свим аспектима и да унапреди подмлађивање кинеске нације на свим фронтовима кроз кинески пут ка модернизацији.

Оно што изазива и велику пажњу су развојни планови Кине за будући период и политичке смернице у дипломатији и спољној трговини.

Неколико тачака које највише интересују јавно мњење широм света

Прво, опредељност Кине за наставак високог нивоа отварања према свету.

Кина ће стабилно наставити отварање у областима правила, регулације, управљања и стандардима, убрзавати изградњу државе као трговинске силе, заједнички убрзавати висококвалитетни развој Појаса и пута.

Друго, Кина ће непоколебљиво инсистирати на самосталној дипломатској политици, и противити се свим облицима хегемонизма и политици силе, хладноратовском менталитету, мешању у унутрашње послове других земаља и примени двоструких критеријума.

Када је реч о тајванском питању, Си је истакао да је то унутрашња ствар Кине и да ће о томе одлучити Кинези.

"Инсистираћемо да се са највећом искреношћу и највећим напорима боримо за мирно уједињење, али никако нећемо одустати од употребе силе", рекао је Си.

Његов говор је трајао готово два сата, а свечано затварање Конгреса завршено је закључком да ће Кина новим борбама остварити нове подвиге у будућности.

Према агендама Конгреса, који ће трајати до 22. октобра, биће размотрен извештај Централног комитета Комунистичке партије Кине 19. сазива, усвојен амандман на Статус Комунистичке партије Кине, као и изабрани чланови Централног комитета Комунистичке партије Кине 20. сазива.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара